«Φρένο» της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις – Τι θα γίνει με την Cosco, τη ΔΕΗ και τα αεροδρόμια

12:13 7/2/2015 - Πηγή: KoolNews

Την απάντηση ως προς την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει στην εισηγητική ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις, από τούδε και στο εξής, παγώνουν», εννοώντας ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αμφισβητήσει όσες έχουν ήδη ολοκληρωθεί

«υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει με θεσμικά ορθές διαδικασίες». Η τελευταία παρατήρηση αφορά το Ελληνικό, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπήρξαν παρατυπίες στον διαγωνισμό και υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί η σύμβαση.

Για τις υπόλοιπες ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται ότι τυχόν προσπάθεια ανάκλησής τους θα εγείρει αυτομάτως ζητήματα αποζημιώσεων. Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση στους τομείς της ύδρευσης και των ταχυδρομείων ενώ άμεσα παγώνουν όσα σχέδια υπήρχαν για την ΔΕΗ.

Για τον ΟΛΠ, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει η επόμενη φάση ιδιωτικοποίησης, αλλά θα προχωρήσει η συμφωνία με την Cosco. Υπό συζήτηση φαίνεται να είναι το θέμα των σιδηροδρόμων, όπου υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχήμα διακρατικής συμφωνίας.

Αεροδρόμια

Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι μία ξεχωριστή περίπτωση καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο, μεταβατικό στάδιο. Η σύμβαση έχει κλείσει αλλά δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή, βήμα απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οπότε, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Η οριστική μορφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να αποφασιστούν το Σάββατο. Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα εκτρέπει τις δαπάνες, προκειμένου να πείσει το διεθνές ακροατήριό του ότι είναι στις προθέσεις του να κινηθεί πολύ προσεκτικά.

Προτεραιότητα παραμένει η βασική προεκλογική δέσμευση για την άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και σταδιακή υλοποίηση των υπολοίπων δεσμεύσεων, σε ορίζοντα τετραετίας. Ως άμεσης εφαρμογής μέτρα θα ανακοινωθούν και όσα αφορούν μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα, μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση.

The post «Φρένο» της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις – Τι θα γίνει με την Cosco, τη ΔΕΗ και τα αεροδρόμια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα