Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό-Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται

Δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης προβλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να δημιουργήσεις θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και μιας νέας θέσης υφυπουργού στο Παιδείας-Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των υπουργών αλλά και των προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις αυτές προκειμένου αφενός να βελτιώσει τους ρυθμούς παραγωγής έργου αλλά και της αποτύπωσης των πολιτικών συσχετισμών και ισορροπιών.

Σύμφωνα

με την «Καθημερινή της Κυριακής» στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν αλλαγή στη δομής του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση αποδυνάμωσης του Κωστή Χατζηδάκη. Σταθεροί στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως παραμένουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και φυσικά το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο υπουργείο Υγείας ενώ παρά τα προβλήματα που προέκυψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης φαίνεται πως παραμένουν στις θέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος αν και αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Στον αντίποδα φαίνεται πως βρίσκονται η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη όσο και για ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, οι οποίοι μάλλον θα τεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ισορροπίες η εκτίμηση είναι πως θα αποτυπώνονται καλύτερα στο νέο σχήμα καθώς ο Φώτης Κουβέλης φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε πιο δυναμική συμμετοχή στην κυβέρνηση. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι οι κύριοι Χατζησωκράτης, Μαργαρίτης και Πανούσης, αν και οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην επιθυμεί τη συμμετοχή μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εκτός από τους κυρίους Τσαυτάρη και Κούρκουλα οι οποίοι παραμένουν στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών πιθανοί για την είσοδό τους στην κυβέρνηση θεωρούνται οι κύριοι Μανιάτης, Κουκουλόπουλος, Κεδίκογλου και Κωνσταντινόπουλος. Τέλος υπάρχουν σενάρια για υπουργοποίηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά κάτι που προς στιγμήν δεν επιβεβαιώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα