Φεύγει η ΦΑΓΕ από την Ελλάδα!

Με σημερινή της ανακοίνωση η ιστορική εταιρία ΦΑΓΕ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Και ενώ ακόμη είναι πολύ νωρίς για άλλες λεπτομέρειες οικονομικής και φορολογικής φύσης, είναι σαφές ότι αυτή η κίνηση της εταιρίας θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ποιες όμως είναι αυτές; Τι σημαίνει η έξοδος της ΦΑΓΕ

από την Ελλάδα;

« Η διοικητική μεταφορά μιας εταιρίας από την Ελλάδα στο εξωτερικό σημαίνει ότι αυτή σα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θα είναι πλέον υποκείμενο και φορολογικό αλλά και αστικό της δικαιοδοσίας των αρχών ενός ξένου κράτους.» εξηγεί στο newsit.gr ο οικονομολόγος Διονύσης Χιώτης και συνεχίζει: «Πολύ απλά, η ΦΑΓΕ θα αποδίδει το φόρο και όλες τις επισυναπτόμενες εισφορές στο κράτος του Λουξεμβούργου και όχι στην ελληνική οικονομία». Ο προβληματισμός στην αγορά είναι διάχυτος και για έναν ακόμη λόγο επισημαίνει ο κύριος Χιόνης «εκτός λοιπόν ότι θα χάσει η ελληνική οικονομία όλες τις εισφορές από τους έμμεσους και τους άμεσους φόρους που απέδιδε η ΦΑΓΕ, έχει και έναν δικό της συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί η ΦΑΓΕ είναι μια εταιρεία καθοριστική στον χώρο των τροφίμων, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο να ενεργοποιηθούν διαδικασίες που θα συμπαρασύρουν και άλλες εταιρείες».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της εταιρία αναφέρει ότι σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.

Keywords
Τυχαία Θέματα