Φάκελος Ίμια: Το «ευχαριστώ» στους Αμερικάνους και οι κραυγές αντιπολίτευσης και ΜΜΕ για «υποταγή»

«Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους». Αυτή η ιστορική φράση του Κώστα Σημίτη που θα τον ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου ερμηνεύθηκε από πολλούς ως απόδειξη εθελοδουλίας και υποταγής. Για κάποιους άλλους, ήταν η «μη πολιτική» έκφραση της ικανοποίησης του κ. Σημίτη για το γεγονός πως ο πόλεμος είχε αποτραπεί και η κυβέρνηση δεν είχε καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο.

Όπως και να έχει, η φράση του πρωθυπουργού προκάλεσε τότε θυμηδία σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ και οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγω για «εθνική ταπείνωση».

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η εικόνα μιλά μόνη της. Ο Κώστας Σημίτης ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, για τη συμβολή της την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αντιπολίτευση ξεσπά. Βουλευτές της ΝΔ φωνάζουν «ντροπή» και «προδοσία» (μεταξύ τους διακρίνεται έξαλλος ο νυν υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος) και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης βάζει τις φωνές στο σώμα ζητώντας ησυχία.

Από εκείνο το σημείο και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Έβερτ ανέβηκε στο βήμα και έκανε λόγο για «εγκατάλειψη ελληνικού εδάφους» (αναφερόμενος στην απομάκρυνση των στρατιωτών και της σημαίας από την Ανατολική νησίδα), αλλά και για «πράξη προδοσίας». Ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ τότε Αντώνης Σαμαράς, σε μια επίσης φορτισμένη ομιλία, μίλησε για «εθνική ήττα κατά κράτος», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υποχώρησε και στις τρεις δεσμεύσεις του πριν περάσουν καν 24 ώρες και οι Tούρκοι πανηγυρίζουν», για να πει: «Αποκτήσαμε δυστυχώς εξωτερική πολιτική της καρπαζιάς. Kι αφού την τρώμε την καρπαζιά έγινε και το πρωτοφανές. Ευχαριστούμε και τους Αμερικανούς», ενώ κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε το Αιγαίο Βοσνία με επιδιαιτητή τις ΗΠΑ.

Η ΠΟΛΑΝ θα αποχωρούσε λίγο μετά την από την αίθουσα, όταν ο Μιλτιάδης Έβερτ έδωσε σήμα στου βουλευτές της ΝΔ να αποχωρήσουν και ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε ανακοινώσει πως θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έμεινε καρφωμένος στο έδρανό του, θέλοντας να μιλήσει, με αποτέλεσμα τρεις βουλευτές της ΝΔ, ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Αριστοτέλης Παυλίδης να προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Εν τέλει, τα κατάφερε ο «στρατηγός» του Γιώργος Σουφλιάς και ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την υπόλοιπη γαλάζια ΚΟ.

Η φράση του κ. Σημίτη προκάλεσε τριγμούς και εντός του ΠΑΣΟΚ. Μιας και η όλη διαδικασία ήταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δύο βουλευτές, ο Δημήτρης Βουνάτσος (Λέσβου) και ο Χρήστος Κηπουρός (Έβρου, εξελέγη εκ νέου στις εκλογές του 1996) ψήφισαν «παρών». Άλλοι 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν την κυβέρνηση, αλλά με επιφυλάξεις. Αυτοί ήταν οι μετέπειτα αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας (Χαλκιδικής) και Βαγγέλης Αργύρης (Ιωαννίνων), ο Γιώργος Κίρκος (Β’ Θεσσαλονίκης), ο Φλώρος Κωνσταντίνου (Δράμας) και ο Μίμης Γαϊτανίδης (Πέλλας), οι οποίοι ζητούσαν πολύ πιο στιβαρή στάση από τον κ. Σημίτη. Μάλιστα, οι εν λόγω δεν θα μπορούσαν καν να ενταχθούν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, μιας και κάποιοι είχαν ψηφίσει τον κ. Σημίτη για πρωθυπουργό λίγες μέρες πριν, στην εσωτερική διαδικασία της ΚΟ.

Φυσικά, το πράγμα δεν έμεινε εκεί. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή 2/2/1996, οι Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης βρέθηκαν βαλλόμενοι από παντού. Ο Απόστολος Κακλαμάνης «τα έριξε» στους κ.κ. Πάγκαλο και Αρσένη, είπε σε κάποιο σημείο πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν έτοιμες, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά του κ. Αρσένη, ενώ επί της ουσίας ζήτησε και τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, ζητώντας τους να επιδείξουν ευαισθησία. Άλλα στελέχη, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος «πυροβόλησαν» τον κ. Πάγκαλο, με τον κ. Βενιζέλο να θέτει και ευρύτερο ζήτημα χειρισμού της κρίσης, Πιο επικριτικός όλων το μέλος του Ε.Γ. Μανόλης Δασκαλάκης, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση και του κ. Σημίτη, πέραν των δύο υπουργών.

Τα πρωτοσέλιδα

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ακόμα και αυτών που ήταν θετικά διακείμενες προς το ΠΑΣΟΚ, ήταν, το λιγότερο, επικριτικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ οι περισσότερες εφημερίδες έκαναν λόγο για «ταπείνωση». Ενδεικτικά, κάποια από τα πρωτοσέλιδα της 1η Φεβρουαρίου 1996, της επόμενης μέρας δηλαδή από την αποκλιμάκωση της κρίσης. Άλλωστε, στις 31 Ιανουαρίου, λόγω των ολονύχτιων διαβουλεύσεων, οι εφημερίδες δεν είχαν προλάβει τις ειδήσεις, παρά μόνο την παρέμβαση των ΗΠΑ, με ορισμένες να επιδεικνύουν…μαχητικό πνεύμα (ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο του Λόγου που έγραφε «Στα χακί, αν χρειαστεί, όλη η χώρα», αλλά και της Ελεύθερης Ώρας που έγραφε «Ώρα να δείξουμε τα…μπροστινά μας»):

-Αδέσμευτος Τύπος: Μυστική συμφωνία- Σχέδιο των Αμερικανών για όλο το Αιγαίο-Τι κρύβει η εμπλοκή που ταπείνωσε την Ελλάδα

-Απογευματινή: Ήττα και ταπείνωση- Η κυβέρνηση ντρόπιασε την Ελλάδα- Έβερτ: Καθαιρέστε τους!

-Η Αυγή: Ώρα κρίσης για την εξωτερική πολιτική- Αμερικανική παρέμβαση στο Αιγαίο

-Αυριανή: Γίγας ο λαός, ψόφιοι οι πολιτικοί. Μας ρεζίλεψαν και μας διέσυραν πάλι οι Μεμέτηδες

-Έθνος: Έτσι έγινε η συμφωνία!- Αποκλειστική συνέντευξη Χόλμπρουκ

-Ελεύθερη Ώρα: Γιατί τους δείξαμε τα πισινά μας (σ.σ. αντίστιξη με το προηγούμενο πρωτοσέλιδο με τα…μπροστινά)- Πού ήταν ο κυρίαρχος λαός να πει το όχι;

-Ελεύθερος: Ταπείνωση χωρίς πόλεμο

-Ελεύθερος Τύπος: Σφαγή συνθηκολόγων για το μεγάλο θέμα της σημαίας, για το γονάτισμα στις ΗΠΑ, για την εγκατάλειψη της Ίμιας, για το θάνατο τριών αξιωματικών και για το θέατρο στο ΚΥΣΕΑ- Έβερτ: Παραιτηθείτε αμέσως ή κάντε χαρακίρι

-Ελευθεροτυπία: Και τώρα; Τι κάνουμε, αν ξαναξυπνήσει η Τουρκία; Αποφύγαμε τον πόλεμο, αλλά με τι τίμημα… Χόλμπρουκ: Δίωρο τελεσίγραφο είχε δώσει η Τσιλέρ

-Η Καθημερινή: Μικροί στις μεγάλες ώρες- Κανένας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί για την εθνική ήττα, στην οποία απερίσκεπτα μας οδήγησαν

-Ο Λόγος: Οργή και θλίψη- Η Δεξιά να μιλά για… «προδότες στο Γουδή» και ο Σημίτης να ευχαριστεί τους Αμερικανούς

-Τα Νέα: Οδυνηρό πλήγμα στο Αιγαίο. Εκδήλωση δυσφορίας με 2 «παρών» από το ΠΑΣΟΚ

-Νίκη: Δεν πέσαμε στην παγίδα- Στο κενό οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο- Η λογική ακύρωσε τα σχέδια του πολέμου

-Ριζοσπάστης: Ραγιαδισμός στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τυφλή εμμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην πολιτική της εξάρτησης

Στα εσωτερικά ρεπορτάζ, οι εφημερίδες, ιδίως του Κεντροδεξιού χώρου, έδωσαν ρεσιτάλ εναντίον της κυβέρνησης. Ο Αδέσμευτος (του Δημήτρη Ρίζου, γιατί υπήρχε και του Μήτση) έγραφε για «μυστική τριγωνική συμφωνία που καθιστά την Ελλάδα προτεκτοράτο ερήμην του ελληνικού λαού, αλλά και των άλλων μελών της κυβέρνησης» και αποκαλούσε τους Σημίτη, Πάγκαλο και Αρσένη «τριανδρία της εθνικής ταπείνωσης». Η Απογευματινή, σε παρόμοιο τόνο, μιλούσε για «ανίκανη κυβέρνηση, η οποία υπέκυψε στους Τούρκους» και για «εθνική ήττα και ταπείνωση την υποστολή της σημαίας μας στις νησίδες Ιμια». Ο Ελεύθερος Τύπος έγραφε πως όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν την κυβέρνηση, πλην των δύο που ψήφισαν παρών, έγιναν συνένοχοι στην «επαίσχυντη συνθηκολόγηση για το Αιγαίο». Η Καθημερινή έκανε λόγο για «διπλωματική και στρατιωτική ταπείνωση που υπέστη η Ελλάδα εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των βραχονησίδων, η οποία δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα ασκήσεως αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής». «Πλήγμα στο ελληνικό γόητρο με ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον επώδυνο συμβιβασμό», έβλεπαν τα Νέα, ενώ η Νίκη, η οποία στήριζε αναφανδόν το ΠΑΣΟΚ, εκτιμούσε πως «στη βραχονησίδα ‘Ιμια ναυάγησε η τουρκική προκλητικότητα και η εθνικιστική υστερία της Άγκυρας ανέκρουσε πρύμναν».

The post Φάκελος Ίμια: Το «ευχαριστώ» στους Αμερικάνους και οι κραυγές αντιπολίτευσης και ΜΜΕ για «υποταγή» appeared first on KoolNews.

Keywords
μμε, ιμια, μμε, φακελος, κωστας σημιτης, εν λόγω, θεοδωρος παγκαλος, η καθημερινή, ηπα, αιγαιο, θυμηδία, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, καμμενος, βουλη, σαμαρας, εκλογες, θεσσαλονικη, βενιζελος, ειδήσεις, θεατρο, νέα, ελλαδα, ιμια, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, εθνος, ελευθεροτυπια, εφημεριδες, κακλαμανης, εβερτ, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, βουλευτες, μιλα, ελευθερη ωρα, θλίψη, αυγη, αυριανη, βημα, εθνικη, ελευθερος τυπος, ηπα, ηττα, θεμα, καθημερινη, πρωτοσελιδα, τα νεα, υστερια, ωρα, αριστοτελης, βοσνια, βοηθεια, γεγονος, γοητρο, δασκαλακης, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, διωρο, εγινε, εδρανο, αιθουσα, ειπε, εκφραση, εμμονη, εν λόγω, ερημην, η καθημερινή, ησυχια, θυμηδία, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυσεα, λογο, μιμης, μητσοτακης, μιλτιαδης, νικη, παγκαλος, παυλιδης, πισινα, ρεσιταλ, σημιτης, σωμα, σχεδια, σχεδιο, τυπος, φλωρος, χατζηνικολαου, χρηστος, κωνσταντινος, ωρες, δημητρης, κηπουρος, κωνσταντινου, κωστας, οργη, σημα, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα
Φάκελος Ίμια, Αμερικάνους, ΜΜΕ,fakelos imia, amerikanous, mme