Φάκελος Ειδομένη: Πώς θα αντιμετώπιζε η ΝΔ το πρόβλημα;

Η κατάσταση στην Ειδομένη εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, την ώρα που η κρατική παρουσία στην περιοχή είναι από ασθενής έως ανύπαρκτη. Πλην όμως, παρά τις διαπιστώσεις για το ρόλο της κυβέρνησης, έχει ενδιαφέρον και το ποια είναι η στάση της ΝΔ ως προς το πρόβλημα, με δεδομένο πως πρόκειται για την εν δυνάμει κυβέρνηση.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η επίσκεψη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με επιτελείς του στον καταυλισμό της Ειδομένης πριν από μερικές εβδομάδες ήταν καταλυτική για τη

θεώρηση του προέδρου της ΝΔ, μιας και η απευθείας επαφή με το πρόβλημα είναι κάτι διαφορετικό από την εμπειρική παρατήρηση εκ του μακρόθεν. Από εκείνο το σημείο και μετά, η ΝΔ έχει οξύνει δραματικά την κριτική της, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις, οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στην Ελλάδα, αλλά και για ένα «κολαστήριο» εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η αλήθεια είναι πως ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται προς τους επιτελείς της ΝΔ είναι γιατί νομίζουν πως ο καταυλισμός της Ειδομένης εξακολουθεί να ισχύει. Εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρχαν δύο τάσεις: η μία ήθελε την κυβέρνηση να είναι δραματικά ανίκανη να διαχειριστεί έστω και στοιχειώδη ζητήματα, όπως της φιλοξενίας και της περίθαλψης των ανθρώπων αυτών, ενώ η δεύτερη, κάπως πιο μακιαβελική, ήθελε την κυβέρνηση να αποφεύγει να κάνει κάτι απτό γι’ αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη με τη δύναμη των δραματικών εικόνων που προσιδιάζουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Ως προς το ζήτημα, η ηγεσία του κόμματος ηταν ιδιαίτερα επιφυλακτική: δεν μίλησε ποτέ για εργαλειοποίηση του προβλήματος, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υψηλόβαθμοι γαλάζιοι αξιωματούχοι που έχουν αυτή τη σκέψη στο μυαλό τους. Πλην όμως, η αντιπολιτευτική στρατηγική που επελέγη είναι να προτάσσεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί (και) αυτό το πρόβλημα.

Πλην όμως, πέραν των διαπιστώσεων, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα, τι διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ για να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε ακόμα και για τη χρήση λελογισμένης αστυνομικής βίας, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και κράτησης, αν δεν ευοδωθεί η επιχείρηση πειθούς. Η εν λόγω διατύπωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αναδείξει, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Συγγρού. Δια τους εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου και από εκείνο το σημείο και μετά και μέσω όλης της ηγετικής ομάδας, η ΝΔ επιμένει πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος δια της πειθούς των ανθρώπων αυτών, αλλά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό. Μάλιστα, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το ρόλο ορισμένων ΜΚΟ και ορισμένων «αλληλέγγυων» στην περιοχή, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα ενορχηστρώνουν διαμαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων ακόμα και με κλείσιμο δρόμων. Πάντως, η ΝΔ αποφεύγει κάθε αναφορά σε οργανωμένη αστυνομική βία, επιμένοντας πως αστυνομία πρέπει να εμπλέκεται μόνο για την αποκατάσταση της τάξης, όταν επισυμβαίνουν συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων. Άλλωστε, η παρουσία τόσων γυναικόπαιδων στον καταυλισμό της Ειδομένης θεωρείται απαγορευτική για οποιαδήποτε σκέψη οργανωμένης διάλυσης του καταυλισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις με πιο βίαιες μεθόδους.

Όπως και να έχει, η ΝΔ κάνει λόγο ακόμα και για τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους πρόσφυγες και επιμένει πως η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, πρέπει να βρει έναν τρόπο, προκειμένου οι άνθρωποι που στοιβάζονται στην Ειδομένη να οδηγηθούν σε οργανωμένες δομές, αφού ενημερωθούν πως είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα, αντί να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

The post Φάκελος Ειδομένη: Πώς θα αντιμετώπιζε η ΝΔ το πρόβλημα; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα