Έρχεται νέα φορολογική βόμβα για εφάπαξ και ακίνητα

Νέους φόρους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τα έξοδα για το 2013 αλλά και των επόμενων ετών. Έτσι αναμένεται να φορολογηθεί το εφάπαξ από το πρώτο κιόλας ευρώ και να θεσπιστεί ειδική φορολογική κλίμακα για όσους εισπράττουν ενοίκια.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αναμένεται:

Επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας που έως σήμερα δεν υφίστανται τιμές ζώνηςΑυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με ειδική φορολογική κλίμακα όσων εισπράττουν ενοίκιαΕφαρμογή ενός νέου ενιαίου φόρου ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ
και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (περίπου 3 δισ. ευρώ)

Όλα αυτά τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στον ήδη υπάρχοντα φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Έναν μηχανισμό από τον όπως φαίνεται δεν θα «γλυτώσει» κανείς.

Το εφάπαξ

Στο εφάπαξ μπαίνει φόρος από το πρώτο κιόλας ευρώ και θα φορολογείται αυτοτελώς με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ της αποζημίωσης, με 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ της αποζημίωσης και με 45% για το ποσό που βρίσκεται πάνω από τα 60.000 ευρώ της αποζημίωσης.

Τα ενοίκια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να επιβληθεί αυτοτελής φόρος σε όσους εισπράττουν μισθώματα από ενοίκια ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν και άλλα εισοδήματα.

Το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει κλίμακα με βασικό συντελεστή το 10% για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό να εφαρμοστεί συντελεστής 30% αν τα εισοδήματα είναι έως 60.000 ευρώ. Εάν τα εισοδήματα ξεπερνούν το ανωτέρω ποσό τότε θα επιβληθεί στο υπερβάλλον ποσό φόρος με συντελεστή 45%.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 1.450.000 πολίτες, καθώς αυτός είναι ο αριθμός των Ελλήνων που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια με μέσο όρο τα 5.775 ευρώ.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ «προφυλάσσει» όλους όσους δηλώνουν το παραπάνω ποσό ως αποκλειστικό εισόδημα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με μόλις 77,5 ευρώ. Ωστόσο με την εφαρμογή συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ τότε το κράτος θα εισπράξει φόρο 577,5 ευρώ.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για τη φορολογία ακινήτων

-Αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα.-Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.-Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα