Επενδυτικές βλέψεις από Ιταλία στον ενεργειακό τομέα

Κορυφαίες ιταλικές ενεργειακές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, της Eni και της Tema.

Συγκεκριμένα η πετρελαϊκή εταιρεία Eni, ενδιαφέρεται να επενδύσει στην αγορά του φυσικού αερίου, της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αλλά και στην αγορά υδρογονανθράκων που πρόκειται να ανοίξει στη χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα, το ερευνητικό ινστιτούτο Eni είχε κάνει

αναφορά στις ανακαλύψεις κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων στη χώρα μας.

Η ίδια μελέτη έκανε επίσης λόγο για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου μεσογειακού διαδρόμου προμήθειας για την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η ιταλική εταιρεία έχει αναλάβει από την κυβέρνηση της Κύπρου την εκμετάλλευση ενός «οικοπέδου» για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρθηκε, στη σφαίρα των ενδιαφερόντων της ιταλικής εταιρείας περιλαμβάνεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό το διαγωνισμό ο οποίος τον Ιούνιο κηρύχθηκε άκαρπος. Ακόμα, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να καταβληθούν προσπάθειες για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού.

Επιπλέον, η ιταλική εταιρεία Terna, ενδιαφέρεται για την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει δρομολογηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Όπως σημειώνεται τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας συνδέονται μέσω υποβρύχιας ηλεκτρικής γραμμής .

Οι εκπρόσωποι των δύο ιταλικών εκλογών βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης μια πρώτη ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Ακόμα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Microsoft για το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ομίλου στη χώρα μας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα