Έως και 15 φορές πιο καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το συμβατικό
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) θεωρούνται ευρέως λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, όμως μία νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την άποψη.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ατμοποιητές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά άτμισης (ή υγρά αναπλήρωσης) που περιέχουν νικοτίνη , παρήγαγαν έναν τύπο φορμαλδεΰδης, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανιχνευθει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθιστώντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την εν λόγω ουσία πέντε με 15 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.
Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 60 γνωστών καρκινογόνων. Αλλά οι επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση τους παραμένουν άγνωστες και η νέα αυτή μελέτη συμφωνεί με δύο άλλες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι και εντόπισαν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη ως υποπροϊόν του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έφθασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα περίπου το 2008 κι έχουν εξελιχθεί σε μία επιχείρηση ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Η νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διενεργήθηκε από τέσσερις καθηγητές του Portland State University, οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορους τύπους υγρών άτμισης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα υγρά αυτά θερμαίνονταν σε ατμοποιητές με ανώτατο επίπεδο στην τάση της μπαταρίας τους τα πέντε βολτ, παρήγαγαν ημιακετάλες φορμαλδεΰδης, μία νέα μορφή φορμαλδεΰδης, η οποία δεν είχε εντοπιστεί στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο πρελθόν.
Η έρευνα δεν καταλήγει σε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η φορμαλδεΰδη επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα του χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ο δρ Μάσιετζ Λ. Γκόνιεβιτς, ο οποίος υπογράφει την μελέτη για την φορμαλδεΰδη στο υγρό άτμισης, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στην επιθεώρηση Nicotine and Tobacco, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο κίνδυνος από τον νέο αυτό τύπο της καρκινογόνου ουσίας.
Ο δρ Τζέιμς Πάνκοου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης της New England Journal, δήλωσε ότι τα e-cigarettes θα μπορούσαν παρ΄όλα αυτά να συνεχίσουν να είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά.
"Το μόνο που λέμε είναι: Μην υποθέτετε ότι δεν υπάρχουν τοξίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν είναι ακίνδυνα", εξηγεί ο ίδιος εκτιμώντας ότι χρειάζεται να περάσουν πέντε με δέκα χρόνια μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Από την πλευρά της, η ένωση American Vaping Association, η οποία χρηματοδοτείται από την βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα της νέας έρευνας είναι εσφαλμένα γιατί χρησιμοποίησε ως επίπεδο τάσης τα πέντε βολτ, υψηλότερο δηλαδή από τα 4 ή λιγότερα βολτ που συνήθως χρησιμοποιούν οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων. "Οι ερευνητές είτε δεν γνώριζαν είτε δεν ασχολήθηκαν με το να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από την χρήση ακατάλληλης μεθοδολογίας", ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της ένωσης Γκρεγκ Κόνλι.
The post Έως και 15 φορές πιο καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το συμβατικό appeared first on KoolNews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Κατερίνα Παπουτσάκη: «Τόσο αδύνατη δεν ήμουν ακόμη και πριν μείνω έγκυος»
- Εύκολο πρωινό με βρώμη για δυνατό ξεκίνημα
- Ελένη Μενεγάκη: "Ρίζωσα. Ήταν το τυχερό μου"
- Η γκάφα της Τσιμτσιλή και ο καλεσμένος που έφερε σε απίστευτη αμηχανία την Τσολάκη!
- Γιώργος Λιάγκας: «Έμαθα ότι κόβεται η εκπομπή σηκώνοντας από το πάτωμα ένα τσαλακωμένο χαρτί»
- Θωμαή Απέργη: Οι φωτογραφίες που πυροδοτούν τις φήμες για νευρική ανορεξία!
- Σάκης Ρουβάς: Τι λέει για τον κρυφό γάμο του;
- Λιάγκας: Η αποκάλυψη για το «κόψιμο» της εκπομπής του!
- Άλλαξε εμφάνιση η Μπουλέ: έγινε καστανή και «έβαλε» κιλά!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoolNews

- Τελευταία Νέα KoolNews
- ELA και βλέπουμε μετά τις εκλογές – Τι λέει η ΕΚΤ για την προσφυγή των 4 ελληνικών τραπεζών στο Μηχανισμό
- Όσο πάει και ανεβαίνει η τηλεθέαση της Εθνικής Ελλάδος!
- Ναύπλιο: Ο ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου
- Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Κουλιμπαλί με την σύντροφο του σχεδιάζουν την επίθεση στο Παρίσι
- «Κόβονται» Ηλιάκη και Πουνέντης από το Epsilon;
- Ο «στρατός» της Ραχήλ Μακρή ευθύνεται για τους δραχμολόγους της Κοζάνης [Βίντεο]
- Ο Σνόουντεν προειδοποιεί: Τα iPhone έχουν κρυφό λογισμικό κατασκοπείας!
- Πέντε αρχαίες εφευρέσεις που δεν έχουν εξηγηθεί μέχρι σήμερα [εικόνες]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Σοκολατένια μάσκα… για τα μαλλιά σας
- Λιάγκας: Η αποκάλυψη για το «κόψιμο» της εκπομπής του!
- Γιατί δεν πρέπει να «κυνηγάς» τη μόδα;
- Το συγκινητικό στιγμιότυπο στο Instagram: Κρατά το χέρι της γιαγιάς της που έφυγε από τη ζωή
- Τα «πήρε» ο Λιάγκας με την δήλωση του Stavento για το Voice! Δείτε πώς αντέδρασε
- Μιχάλης Κουϊνέλης: «Δεν θέλω The Voice 3»