Ένταση στη Βουλή για τη πρόταση Αθανασίου

Φωνές και διαμαρτυρίες στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό πυροδότησε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης  για αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος που μιλά για ελευθερία της άποψης των βουλευτών προκειμένου να μην παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από την κομματική γραμμή!

Η δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου που άναψε φωτιές:

«Να διατυπώσω κάποιες σκέψεις με αφορμή την απομάκρυνση πολλών συναδέλφων μας από τα κόμματά τους όταν ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο. Και πρέπει να πω επειδή πολύ το υποστηρίζουν –και πρέπει να το δούμε, το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση

να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι Βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια; Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα; Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό. Ούτε είναι σωστό αυτό που λέγεται «είμαι εκπρόσωπος του έθνους». Ναι, κύριε είσαι εκπρόσωπος και σε βγάζει ο λαός αλλά σε ένα πρόγραμμα που σε επιλέγει ως ικανότερο μεταξύ πολλών ικανών μόνο και μόνο για να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων ο κ. Αθανασίου επανήλθε όχι για να «τα μαζέψει» αλλά για να υπερθεματίσει: «Με βάση την πρόσφατη διαγραφή πολλών συναδέλφων που υποστήριξαν δημόσια ότι έχουν από το σύνταγμα απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης έθεσα την άποψη ότι αν το άρθρο 60 θέτει απεριόριστη έκφραση υπάρχει το 24 που θέτει περιορισμούς και λέει ότι οι πολίτες μπορούν να διοργανώνονται σε κόμματα που η δράση τους προστατεύει το πολίτευμα. Πως προστατεύεται; Από τον πρωθυπουργό και από την αρχή της δεδηλωμένης».

“Εντονα αντέδρασε τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης («Αυτά τα οποία ακούσαμε είναι πρωτοφανή και καταργούν την ιδιότητα του βουλευτή. Εσείς, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνετε με αυτό τον τρόπο και να καταργείτε την ανεξαρτησία και την υπόσταση του κάθε βουλευτή. Σε λίγο θα μας πείτε τον τρόπο που πρέπει να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής») όσο και ο Πάνος Καμένος («η παραδοχή ότι ο υπουργός πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 60 για την ελεύθερη έκφραση των βουλευτών δείχνει την νοοτροπία της κυβέρνησης Σαμαρά»). 

Keywords
Τυχαία Θέματα