Ενόχληση για την Τρόικα στο Μαξίμου: Μπορεί μόνο να σχολιάζει και όχι να αποφασίζει

Η… επιστροφή των ασώτων λαμβάνει χώρα σήμερα, με τους επικεφαλής της Τρόικα να προσέρχονται για μια ακόμα φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, με αρκετά ανοιχτά μέτωπα αλλά και σαφείς κόκκινες γραμμές από την ελληνική πλευρά.

Ούτως ή άλλως, εν τοις πράγμασι η διαπραγμάτευση ποτέ δεν είχε σταματήσει. Ακόμα και τις μέρες που προετοιμαζόταν το Eurogroup της Δευτέρας υπό τον Γιάννη Στουρνάρα,

στο υπουργείο Οικονομικών τα mails είχαν πάρει φωτιά, καθώς οι υπάλληλοι της Νίκης έπρεπε αφενός να προετοιμάσουν την ατζέντα του Υπουργού και αφετέρου να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα. «Τις μέρες που λείπει ο υπουργός δουλεύουμε ακόμα περισσότερο απ’ ότι όταν είναι εδώ» παραδέχεται με πικρό χαμόγελο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φανερώνοντας έτσι τον πυρετό διεργασιών που λαμβάνει χώρα, προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι καθ’ όλα έτοιμη.

Η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή μάλιστα αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, του πρωτογενούς πλεονάσματος δηλαδή. Όπως μαρτυρούσε έγκυρη πηγή, ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε πολύ από την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για διαφορετικό τρόπο διανομής του πλεονάσματος, γι’ αυτό το λόγο απάντησε δια συνεργατών του πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί στις ήδη γνωστές κατηγορίες πολιτών. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή σχολίαζε πως η Τρόικα μπορεί μόνο να εκφράζει γνώμη και όχι να αποφασίζει για το πώς θα χειριστεί εσωτερικά ζητήματα η κυβέρνηση, ενώ για το θέμα της διατηρησιμότητας του πλεονάσματος που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι που βάζει η Τρόικα, η ίδια πηγή σχολίαζε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως έχει την πολιτική βούληση να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, κάτι που μαρτυρούν και τα επιτεύγματα στα δημοσιονομικά, τα οποία ξεπερνούν ακόμα και τις προβλέψεις. Έτσι, το σχέδιο τη κυβέρνησης για το πλεόνασμα παραμένει ως έχει και για τη διατηρησιμότητα θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα τα φετινά πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και η δέσμευση περί μη χαλάρωσης.

Από την κυβέρνηση πάντως τονίζουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αμαχητί σε ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, όπου τελικά δικαιώθηκε η ελληνική γραμμή περί κεφαλαιακών αναγκών ύψους 6,2 δις ευρώ. Έτσι, τίθενται σαφείς κόκκινες γραμμές που δεν πρόκειται να τις υπερβεί κανένας κυβερνητικός παράγοντας, καθώς ελλοχεύει φυσικά και ο κίνδυνος της πολιτικής σύγκρουσης που θα οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο σπιράλ εξελίξεων.

Όσοι ξέρουν τον κ. Σαμαρά τονίζουν πως υιοθετεί την ήπια προσέγγιση και σημειώνει σε συνομιλητές του πως «με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα τα βρούμε», χωρίς πάντως να επιτρέπει καμία υπαναχώρηση επί βασικών για την ελληνική κυβέρνηση ζητημάτων. Έτσι, θα έχει προσωπική εποπτεία επί των συζητήσεων με την Τρόικα και αύριο το βράδυ θα έχει εκτενή επικοινωνία με τον κ. Στουρνάρα για όλες τις εξελίξεις που θα προκύψουν από την σύσκεψη. Υπενθυμίζεται πως το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ., είναι ασφυκτικό, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία είναι την Κυριακή.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα