Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ιατρικά απόβλητα στην Αττική

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης διάρκειας 30 ημερών για την διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων στην Αττική ενεργοποιήθηκε καθώς η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη μεταφοράς επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στη Φυλή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Συγκεκριμένα, από τις 25 Δεκεμβρίου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στη Φυλή, όπου θα συγκεντρώνονται τα ιατρικά απόβλητα. Εκεί θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και ο διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία θα οδηγούνται για αποτέφρωση στη μονάδα του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Οι δήμοι ζητούν βεβαίωση των νοσοκομείων για την επικινδυνότητα των αποβλήτων και συνοδεία των απορριμματοφόρων από δύο υπαλλήλους της επιτροπής διαχείρισης αποβλήτων των νοσοκομείων μέχρι τον ειδικό χώρο απόθεσης και έως την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.

Πριν από την υλοποίηση του σχεδίου είχε προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Σημειώνεται πως η λύση έχει προσωρινό χαρακτήρα ενώ ο ΕΔΣΝΑ τονίζει ότι στο διάστημα του ενός μηνός, κατά το οποίο ο Σύνδεσμος επιβαρύνεται σημαντικά, τα νοσοκομεία της Αττικής πρέπει να προσαρμοστούν στις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

«Μέσα σε κλίμα συνεννόησης και αλληλεγγύης βοηθάμε τα νοσοκομεία να βγουν από ένα σοβαρό αδιέξοδο. Με την πρόταση αυτή θέλω να επαναλάβω ότι δίνουμε προσωρινή λύση. Δεν υποκαθιστούμε ούτε αίρουμε την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των νοσοκομείων να διαχωρίζουν στην πηγή τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός.

Σύμφωνα με την Καθημερινή μετά την παρέλευση μηνός, ο ΕΔΣΝΑ δεν θα αναλαμβάνει πλέον τον διαχωρισμό, που έχουν υποχρέωση να κάνουν οι παραγωγοί επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα