Έρχονται μέτρα 270 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο το 2014

Σε σκληρά και επώδυνα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα φαίνεται πως πρέπει να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2014 προκειμένου να πιάσει του δημοσιονομικούς στόχους.

Οι πιστωτές εκτιμούν ότι με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα καταφέρει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα -περιλαμβάνει και τους τόκους- θα φθάσει το 8,4% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μικρές μειώσεις μισθών και αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 λεπτά. Στα μέτρα για μείωση των δαπανών περιλαμβάνονται:

Η μείωση των συνολικών δαπανών για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κατά τουλάχιστον 28,5 εκατ. ευρώ μέσω του εξορθολογισμού και καλύτερης στόχευσης του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και κατάργηση των παροχών κοινωνικής συνοχής από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας Περαιτέρω μείωση 3% των απολαβών των εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. • Καθιέρωση τέλους για μηνιαίες κάρτες στη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τους φοιτητές και τους συνταξιούχους. Εισαγωγή διαρθρωτικών μέτρων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στα μέτρα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η κατάργηση της αναλογίας 1:1,5 διδακτικού χρόνου από τα απογευματινά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Περιλαμβάνεται επίσης η διδακτική έκπτωση που προσφέρεται σε όσους διδάσκουν σε δύο ή περισσότερες εκπαιδευτικές περιφέρειες και η μείωση του κόστους για απογευματινά και βραδινά προγράμματα. Tα μέτρα για αύξηση των εσόδων περιλαμβάνουν:

Την επέκταση της εφαρμογής της προσωρινής εισφοράς επί των ακαθάριστων αποδοχών και των συντάξεων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2016.Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 18% σε 19% το 2014.Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα 0,05 ευρώ.Αύξηση των εισφορών από 1.1.2014 των μισθωτών και των εργοδοτών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τις συντάξιμες αποδοχές.Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τα μηχανοκίνητα οχήματα με ισχύ από το δημοσιονομικό έτος 2014.
Keywords
Τυχαία Θέματα