Ελλάς – Γαλλία… και στο βάθος η Τουρκία

Ακολουθούμενος από μια κουστωδία υπουργών αλλά κυρίως επιχειρηματιών θα κάνει σε λίγα εικοσιτετράωρα την εμφάνισή του στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ με την κυβέρνηση να επιδεικνύει τον σπουδαίο φίλο και σύμμαχο εκ Παρισίων και μερίδα της αντιπολίτευσης να στηλιτεύει τους Γάλλους αγοραστές που έρχονται να σαρώσουν ό,τι ο Αλ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να βγάλει στο σφυρί.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Μπορεί το Μαξίμου να περιμένει την

θετική επανατοποθέτηση του Γάλλου προέδρου για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στο όνομα της οποίας χαλάλι και οι σιδηροδρομικές γραμμές, τα νερά και ότι άλλο λιμπίζονται οι προσκεκλημένοι μας, ο πραγματικός φόβος του πρωθυπουργού όμως είναι ένας και μοναδικός και δεν σχετίζεται με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι είχε να χάσει σχετικά με την αναδίπλωσή στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το έχασε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και πέραν τούτου ουδεμία απώλεια προβλέπεται.

Αυτό που πραγματικά τρέμουν στην κυβέρνηση δεν είναι η δημόσια δικαιολόγηση των γαλλικών «επενδύσεων» αλλά το μήνυμα που θα μεταφέρει ο κ. Ολάντ και δεν είναι άλλο από την κοινή απαίτηση Γερμανίας και Γαλλίας για ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Και αν τα ανταλλάγματα που θα προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να μην είναι διόλου ευκαταφρόνητα μιας και θα αφορούν στην μερική χαλάρωση των οικονομικών όρων της συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο η αποδοχή μιας τέτοιας συνεργασίας με την Τουρκία είναι πρακτικά αδύνατον να καταστεί διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν μια τέτοια υποχώρηση στις πιέσεις των συμμάχων και εταίρων μας, αιτία βαθιάς κυβερνητικής κρίσης δεδομένων των κόκκινων γραμμών τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης του Πάνου Καμμένου και του κόμματός του.

Είναι γεγονός πως η πεισματική άρνηση της Αθήνας στις ευρωπαϊκές κρούσεις για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο υπό την επίβλεψη της Frontex έχει δυσαρεστήσει σφόδρα το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που ο Φρανσουά Ολάντ θα επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντάς του μάλιστα και την γαλλική ταύτιση με την ευρωπαϊκή αυτή πρόταση. Το πώς ο πρωθυπουργός θα διαχειριστεί την πίεση που θα του ασκηθεί είναι κάτι που ακόμα στο Μαξίμου το ψάχνουν μιας και το τελευταίο που επιθυμούν είναι το ακανθώδες αυτό ζήτημα να σκιάσει επικοινωνιακά μια συνάντηση πάνω στην οποία η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο αφήγημα θετικών εντυπώσεων. Το τελευταίο που αυτή τη στιγμή θα ήθελε το Μαξίμου είναι να δει την γαλλική στήριξη για το θέμα του χρέους και την περίφημη γέφυρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, να βυθίζονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Το Παρίσι πάντως από την πλευρά του φρόντισε μέσω της διπλωματικής οδού, να καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά πως το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βγει από την ατζέντα των συζητήσεων, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα που είναι υποχρεωμένη τώρα να χαράξει μια γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις που θα της ασκηθούν και από τον φίλο Ολάντ.

The post Ελλάς – Γαλλία… και στο βάθος η Τουρκία appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα