«Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» Νο2

«Επειδή καλό το 10% του πορτογαλικού Μπλόκο αλλά λίγο, επειδή οι Ποδέμος της Ισπανίας έχουν ακόμη μέλλον και οι Ιρλανδοί αργούν, πάμε καλύτερα με τους παραδοσιακούς συμμάχους των μεταπολιτευτικών χρόνων και μετά βλέπουμε». Αυτή είναι μέσες άκρες η ελεύθερη απόδοση της σκέψης που κυριαρχεί από την επομένη των εκλογών στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια έκρηξη εξωστρεφούς πολιτικής με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των αντιγερμανικών συμμαχιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

«Εγκαταλείψαμε

την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας. Μια φράση που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τυπώσει σε αφίσες και μπλουζάκια μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την γαλαντομία του πάλαι ποτέ «Ολαντρέου». Έχοντας αποδείξει εμπράκτως με το θερμό συγχαρητήριο μήνυμά του στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών, ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε χθες την ξεκάθαρη πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως γέφυρα συνεργασίας των σοσιαλδημοκρατών της γηραιάς ηπείρου με τις ανερχόμενες δυνάμεις της Ευρωπαικής Αριστεράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως είναι η καταλληλότερη στιγμή «για να καβαλήσουμε στο κύμα των σοσιαλδημοκρατών» με σκοπό την απόλυτη ισχυροποίηση της άποψης που επιμένει πως έξοδος από την κρίση χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή.

Ήδη η στήριξη της Σκα Κέλλερ προς τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι και στις τάξεις των Πρασίνων υπάρχουν πολλοί, που θεωρούν αναγκαία τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των οικολογικών δυνάμεων, έτσι ώστε να ανατραπεί η συντηρητική, νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία στην Ευρώπη. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος και δεν είναι διατεθειμένος να μην χάσει την μοναδική αυτή ευκαιρία με την οποία ευελπιστεί πως θα βγει διπλά κερδισμένος.

Είναι η διεθνής συγκυρία τέτοια που ευνοεί στον υπέρτατο βαθμό τις ελληνικές επιδιώξεις, ενώ ταυτόχρονα είναι τέτοια η άνευ προηγουμένου προσκόλληση της Νέας Δημοκρατίας στην αντίληψη περί βιωσιμότητας του χρέους που καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση μια μοναχική και γραφική φιγούρα σε πανευρωπαϊκό πια επίπεδο. Έχοντας λάβει ουσιαστικά δύο ψήφους εμπιστοσύνης χτες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας – μία στο ελληνικό κοινοβούλιο και μία με την ομιλία Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο – μπορεί πλέον να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της συμφωνίας απούσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από σήμερα επιστρέφει στην εσωστρέφεια της διαδοχής του Α. Σαμαρά.

Με έναν Αλέξη Τσίπρα εμφανώς ανανεωμένο και με την αυτοπεποίθηση να έχει επιστρέψει τόσο στον λόγο όσο και στην εικόνα του, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε βάζοντας στόχους απαλλαγμένους από αγκυλώσεις του πρόσφατου υπεραριστερού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πρωθυπουργό ενισχυμένο από υπερατλαντικές και ευρωπαϊκές συναινέσεις το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μοιάζει με παράσταση για έναν ρόλο.

The post «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» Νο2 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα