«Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση» – «Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι»

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία με την οποία ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρ' όλα αυτά, τους κάλεσε για μία ακόμη φορά να δείξουν διάθεση συνεννόησης σε μεγάλα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και η διευθέτηση του χρέους.

«Αυτή η Βουλή θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,

ο οποίος έθεσε ως στόχο της κυβέρνησής του την άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, την επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο έως το 2017.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «πληρώνουμε τις δικές σας αμαρτίες και τα ερείπια μιας πολιτικής 40 χρόνων» και πως «βγάζουμε εμείς τα κάστανα της ΝΔ από τη φωτιά, ενώ εσείς προσδοκούσατε να αποτύχει η διαπραγμάτευσή μας». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε λέγοντας, απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι «περίμενα προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η συζήτηση αξιοποιήθηκε ως αρένα για τα εσωκομματικά της ΝΔ. Αν έχετε εναλλακτικές, ας κατατεθούν αυτές και όχι να ακούγονται ανερμάτιστες κραυγές».

«Είχατε όραμα να φτιάξετε το περίγημο κόμμα του ευρώ και της Ευρώπης. Όμως, οι πραγματικές δυνάμεις της Ευρώπης που μας αξίζει κι όχι της Ευρώπης που θέλει μόνο τιμωρίες και μνημόνια, δεν είστε εσείς. Αλλά εμείς που δώσαμε τη μεγάλη μάχη για να ανοίξουμε ρωγμές στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν χρεώσαμε τη χώρα με 90 δις»

Απέρριψε τις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ότι οι χειρισμοί της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χρέωσαν τη χώρα με 90 δις ευρώ - «για τελευταία φορά το συζητάμε αυτό κι ελπίζω να το καταλάβετε», είπε - ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν τα capital controls που δημιούργησαν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για το διεθνή ρόλο της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της.

«Το ΠΑΣΟΚ παριστάνει την ουρά της ΝΔ»

Απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και αφού τόνισε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι», ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κυρίως στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το κατονομάσει και λέγοντας ότι «παριστάνετε την ουρά της ΝΔ γιατί δεν πιστεύετε ότι θα κερδίσουμε τη μάχη και όμως θα το κάνουμε. Για την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, την μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Με λόγια κι όχι με έργα ξεκινάμε, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας, το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας, να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών», πρόσθεσε.

Για το Ποτάμι, πάντως, ο πρωθυπουργός διαχώρισε τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη από τα στελέχη του, διευκρινίζοντας ότι «τουλάχιστον ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε απόψε κάποιες προτάσεις». Συμπλήρωσε ότι «μίλησα για κατάργηση των ομαδικών απολύσεων, για την μάχη της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την μάχη για τα κόκκινα δάνεια. Περίμενα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις λοιπόν θα ανταποκρίνονταν σ' αυτό το κάλεσμα».

«Δεν σήκωσα ποτέ το τηλέφωνο να πάρω καναλάρχη ή εκδότη»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στα Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις η συντριπτική πλειονότητά τους ήταν εναντίον του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σήκωσα το τηλέφωνο να παραπονεθώ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας χρωστάει κανένας. Και να ξέρετε ότι δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού, αλλά θέλουμε να ισχύει η τάξη και να τηρούνται οι νόμοι», είπε, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, το οποίο, όπως πρόσθεσε, θα έλθει σε 10 μέρες στη Βουλή.

«Τολμήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας, να αμφισβητήσουμε τους μονόδρομους. Και γι' αυτό περπατάμε ξανά περήφανοι, παρά τις δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες. Ότι έχουμε αναταράξεις μπροστά μας. Πιστεύω όμως ότι θα περάσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Με κύριο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης, την ενίσχυση της εργασίας, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη, θα βάλουμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πορεία, με θετικό πρόσημο, για να μείνει αυτή η τετραετία ως το τέλος της κρίσης», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφο εμπιστοσύνης.

The post «Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση» – «Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα