Ελλάδα 2021: Η ανάσταση του Σαμαρά

Η πασχαλινή ανάπαυλα ανήκει για τα καλά στο παρελθόν και στο Μέγαρο Μαξίμου μπαίνουν στην τελική ευθεία για έναν μήνα που προοιωνίζεται φωτιά, καθώς εν πολλοίς θα επηρεάσει την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού στο άμεσο μέλλον.

Έτσι, πλέον στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει σε πρώτο πλάνο η στήριξη των υποψηφίων που προέρχονται από τη ΝΔ σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη «Ελλάδα 2021»,

δίνοντας παράλληλα τα στίγμα τους για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, όπως έχει γράψει το koolnews.gr.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Πρωτίστως Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Σταύρος Καλαφάτης και δευτερευόντως ο Βασίλης Μιχαλολιάκος αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το τελικό συμπέρασμα είναι, πάντως, πως σε όλες τις μετρήσεις, φανερές και κρυφές, οι τέσσερις στους πέντε υπολείπονται των κύριων αντιπάλων τους.

Ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί μήνυμα σε υπουργούς και κεντρικά στελέχη του κόμματος να ξεκινήσουν υποστηρικτική εκστρατεία υπέρ των επιλογών του κόμματος σε δήμους και περιφέρειες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται αβελτηρία και απροθυμία συγκεκριμένων στελεχών να βάλουν τα πόδια τους στα προεκλογικά κάρβουνα.

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Κουμουτσάκος συναντά την απροθυμία στήριξης από πολλούς γαλάζιους δημάρχους, οι οποίοι στο παρασκήνιο στηρίζουν τον Γιάννη Σγουρό.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίζει ανοδικές τάσεις, με τον βασικό στόχο να παραμένει η είσοδος στο δεύτερο γύρο, ενώ προβληματισμός υπάρχει στο στρατόπεδο του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος προσέθεσε στο συνδυασμό του την πρώην έπαρχο Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία θεωρείται στέλεχος με εμπειρίες και διείσδυση στα γαλάζια κοινά της βορείου Ελλάδος.

Ο Σταύρος Καλαφάτης συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα σε χαμηλούς τόνους και, σύμφωνα με μετρήσεις, καλύπτει την αρχική χαώδη διαφορά από τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ πρόβλημα υπάρχει στην πλευρά του Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές διαρροές προς τον Γιάννη Μώραλη.

Έτσι ο κ. Σαμαράς, αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει ο ίδιος τον οδικό χάρτη για τη «νέα Ελλάδα» -όπως αρέσκεται να την ονομάζει- ενώ και ο ίδιος θα ριχτεί δυναμικά στη μάχη των ευρωεκλογών, ξεκινώντας από την Τρίτη με ομιλία στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Στερεά Ελλάδα, θα ακολουθήσει η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, ενώ ο προεκλογικός αγώνας θα κορυφωθεί με κεντρικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ως είθισται.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς θέλει να συμπληρώσει το προεκλογικό παζλ, προσθέτοντας στο κάδρο την παράμετρο των θεσμικών αλλαγών.

Έτσι, όπως πληροφορείται το koolnews.gr, ακόμα και τις επόμενες μέρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του, καθώς οι εξελίξεις σύμφωνα με το σύνταγμα θα τρέξουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία, με την παρούσα βουλή να είναι προαναθεωρητική. Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις της ΝΔ εκπορεύονται από την ατζέντα που είχε εκπονήσει ήδη από το 2011 ο νυν υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με έμφαση:

Στη μείωση των βουλευτών (από 300 σε 200 σύμφωνα με το βασικό σενάριο),Την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας,Τη θέσπιση ορίων για τη θητεία του Πρωθυπουργού και των βουλευτών,Το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή καιΣτην αναθεώρηση των ρυθμίσεων για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος, στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και ζητήματα άμεσα εκτελεστά, όπως οι νέοι όροι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Με αυτές τις προτάσεις, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί, όπως λένε οι επιτελείς του, να συμπληρώσει την εικόνα της νέας Ελλάδας και να παρουσιάσει την εικόνα μιας χώρας, η οποία αλλάζει εκ βάθρων.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ακόμα, την ίδια ώρα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα σενάρια ανασχηματισμού, ο οποίος θα λάβει χώρα ίσως και μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά οι παράμετροί του θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου κομβικό ρόλο θα παίξει και η επίδοση του ΠΑΣΟΚ.

Από την κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Φίλιππος Σαχινίδης (για τον οποίο υπάρχει πολύ καλή γνώμη στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο), ενώ θα διατηρηθούν οι η κυρία Γεννηματά, οι κύριοι Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς να αναμένεται κάποια μετακίνηση γι’ αυτούς.

Από τους γαλάζιους υπουργούς, σίγουροι για το νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να αποκλείονται οι ενδοκυβερνητικές καραμπόλες, είναι οι εξής:

Δημήτρης Σταμάτης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αναβαθμιστεί, Γιάννης Μιχελάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παίζει και για αναβάθμιση.

Πόντους έχει κερδίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τους δυο κατά πάσα πιθανότητα να μένουν στην κυβερνητική σύνθεση.

Ιδιάζουσα και η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, του οποίου το προφίλ έχει υποστεί ζημιά λόγω του συγκρουσιακού πόστου του και δεν αποκλείεται να μετακινηθεί. Από τον ίδιο διαρρέεται πάντως πως θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Υγείας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος γρίφος παραμένει το αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα αποχωρήσει από την οδό Νίκης, καθώς αυτή η παράμετρος συνιστά καταλύτη για τις καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα. Αν ο κ. Στουρνάρας παραμείνει, τότε δεν θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Αν αποχωρήσει, για τη θέση του προαλείφεται ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ θα ακολουθήσει και… ανασχηματισμός στο Μαξίμου, με τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και technofreak, Δημήτρη Πτωχό, να αναβαθμίζεται, καλύπτοντας το κενό που είναι πιθανό να δημιουργηθεί.

Γρίφος και ο ρόλος του Μάκη Βορίδη, καθώς θεωρείται απαραίτητος για το Κοινοβούλιο, ο ίδιος όμως θα ήθελε να καταλάβει υπουργικό πόστο.

Έτσι, από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει πως θα υπάρξει σαρωτικό rotation σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Φυσικά, τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμα, τα ξημερώματα της 26ης Μαΐου όμως, πολλά θα ξεκαθαρίσουν, καθώς η κάλπη θα γεννήσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
ελλαδα, ανάσταση, σαμαρας, ανάσταση, περιφέρεια αττικής, αβραμοπουλος, αδωνις γεωργιαδης, γιάννης στουρνάρας, νεα δημοκρατια, εκλογες, μαΐου, αρης, μιχαλολιάκος, αβελτηρία, νέα, θεσσαλονικη, αθηνα, παζλ, συνταγμα, βουλη, καλοκαιρι, ΠΑΣΟΚ, λοβερδος, χατζηδακης, στουρναρας, Αντωνης Σαμαρας, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, μιχαλολιάκος, αβελτηρία, περιφέρεια αττικής, γνωμη, θητεια, προγραμμα, σαρωτικο, ωρα, αυξηση, ατζεντα, βρισκεται, γριφος, δευτερο, δοθει, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εκστρατεια, εμφάνιση, ζημια, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, εικονα, ιωαννιδης, ομιλια, κυρια, μαΐου, μαξιμου, μητσοτακης, μιλτιαδης, μειωση, ξημερωματα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, παζλ, πελοποννησος, προβληματα, ρολο, σαχινιδης, στιγμα, υπουργειο υγειας, τριτη, φυσικα, αγωνας, ανηκει, δημητρης, ευθεια, εμφαση, χωρα, υπουργειο, παιχνιδι, πληροφοριες, ποδια, υγειας
Τυχαία Θέματα