ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

09:09 2/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Έτοιμη να στηριχθεί στις δυνάμεις της είναι η Πορτογαλία η οποία αναμένεται να ζητήσει πλήρη έξοδο από το Μνημόνιο στο ερχόμενο Eurogroup.

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, στις 17 Μαΐου βλέπει το τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα των 78 δισ. ευρώ να κάνει τον κύκλο του και παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στις αγορές δίχως προληπτική γραμμή πίστωσης. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία θα επιβεβαιωθεί πιθανότατα πριν το επερχόμενο Eurogroup της

Δευτέρας ωστόσο θεωρείται τετελεσμένο γεγονός.

Οπως αναφέρουν πηγές των Financial Times, η Τρόικα είχε παροτρύνει την Πορτογαλία να λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο να ζητήσει μια ανοικτή γραμμή πίστωσης για προαιρετική χρήση, δεδομένων των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους επενδυτές μέσα στην επόμενη διετία. Ωστόσο, η απευθείας έκδοση 10ετούς ομολόγου 750 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς δηλαδή κοινοπρακτική έκδοση όπου οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν εγγυηθεί εκ των προτέρων για το μέρος του ομολόγου, έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Πορτογαλία μπορεί να διαχειριστεί μια καθαρή «έξοδο» στις αγορές. Συν τοις άλλοις, η Πορτογαλία έχει συγκεντρώσει 15 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Η οικονομία της χώρας απαλλάχθηκε από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργία που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και διαβλέπει ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας τη διετία 2017-18. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2014 και στο 1,5% το 2015, ενώ θα επιταχυνθεί στο 1,7% το 2016 και στο 1,8% το 2017-18. Οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 από το 3,3% το τρέχον έτος. Οι εξαγωγές εκτιμάται πως θα αναρριχηθούν σε ρυθμό 5% το 2018 αντί του 5,7% για το τρέχον έτος.

Η Πορτογαλία θα είναι η δεύτερη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που εξέρχεται από το Μνημόνιο μετά την Ιρλανδία, η οποία ολοκλήρωσε το δικό της τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013, επιστρέφοντας τον Ιανουάριο με επιτυχία στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Η Πορτογαλία, παράλληλα, δρομολογεί αύξηση του φόρου κατανάλωσης το 2015 και προσβλέπει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2018, όπως ανακοίνωσε χθες η Λισσαβώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα