Έκτακτη οικονομική βοήθεια στέλνει στην Ελλάδα η Κομισιόν με αντάλλαγμα την «κηδεμονία» των προσφύγων

Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ

Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, ενεργοποιώντας το «plan B» σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα.

«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατ. ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σα να έχουν κλείσει «επίσημα» τα σύνορα

Αυτό το plan B όμως, το οποίο μοιάζει ήδη να έχει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, αποτελεί ουσιαστικά την επιδίωξη της Αυστρίας και των «συμμάχων» της (βαλκανικό μπλοκ / χώρες του Βίσεγκραντ ), που αποσκοπούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Η Κομισιόν πράγματι ετοιμάζεται να στείλει χρήματα στην Ελλάδα ως έκτακτη βοήθεια από ένα ήδη ενεργοποιημένο ταμείο που περιλαμβάνει κοινοτικά κονδύλια.

Και μπορεί η ενεργοποίηση αυτών των κονδυλίων να φαίνεται ως άμεση απάντηση στο αίτημα της Αθήνας για έκτακτη βοήθεια, κρύβει όμως τον κίνδυνο της de facto εφαρμογής του εφιαλτικού σεναρίου: χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα η Αθήνα να λαμβάνει βοήθεια.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει -θα συζητηθεί σε πιο επίσημη μορφή την Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα- να ενεργοποιήσει το «EU ECHO Fund» ένα ταμείο στο οποίο ήδη υπάρχουν χρήματα που προορίζονται για χώρες εκτός της ΕΕ. Η χρήση του θα τροποποιηθεί, ώστε να μπορεί να αντλεί κονδύλια και για χώρες εντός της ΕΕ και σε πρώτο στάδιο για την Ελλάδα.

Στόχος, κατά τον αξιωματούχο, είναι να «έρθει άμεσα ρευστό στην Αθήνα, η οποία θα μπορεί να τραβάει χρήματα από το συγκεκριμένο εργαλείο που ήδη υπάρχει», καθώς η χώρα ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας από την καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα θα είναι υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου για ανθρωπιστικές κρίσεις Χρίστου Στυλιανίδη και η απόφαση να ανακοινωθεί πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου έγκειται σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να «πειστεί» η Αθήνα να μην προβάλει βέτο.

Οι κινήσεις της Κομισιόν που σε αυτή τη φάση φαίνεται πως αποσκοπούν στο να μετατρέψει το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα από μείζον πολιτικό σε θέμα ανθρωπιστικής κρίσης, απηχεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων, στο ότι η Επιτροπή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για πιθανό ναυάγιο ή μη τήρηση των συμφωνηθέντων από συγκεκριμένες χώρες του Βαλκανικού μπλοκ και ιδιαίτερα από την Αυστρία.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στο θέμα του προσφυγικού [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ] φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Βιέννη, ούτε με τις ανατολικές χώρες που θεωρούνται δορυφόροι του Βερολίνου.

Απομένει να δούμε τι θα ξημερώσει την 8η Μαρτίου και αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ρίξει κάποιο χαρτί στο τραπέζι στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου ή αν έχει αποδεχτεί τη μοίρα της, αρκούμενη σε χορήγηση οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα την «κηδεμονία» των προσφύγων. Αν πάντως ληφθεί υπόψιν η δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, ότι είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα έως και 70.000 πρόσφυγες έως τα τέλη Μαρτίου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το δεύτερο σενάριο βρίσκεται προ των πυλών.

The post Έκτακτη οικονομική βοήθεια στέλνει στην Ελλάδα η Κομισιόν με αντάλλαγμα την «κηδεμονία» των προσφύγων appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα