Είκοσι βουλευτές ψάχνουν διέξοδο με εκλογή προέδρου, αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2015

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζύμωση λαμβάνει χώρα από το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, καθώς βουλευτές που δεν προέρχονται μόνον από το χώρο των ανεξάρτητων υπογράφουν ένα κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει συναίνεση στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και ορισμό ημερομηνίας εκλογών στο τέλος του 2015, φυσικά με την επίκληση της συνεννόησης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το κείμενο αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία πρώην και νυν

βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, μετά και την προχθεσινή παρέμβαση επτά στελεχών του κόμματος στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Πρωτεργάτες της κίνησης είναι ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Τσούκαλης αλλά και ο πρώην της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητος, Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ συνυπογράφουν και η Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Επιπρόσθετα, το κείμενο θετικά φέρεται να βλέπει και η κυρία Μαρία Ρεπούση.

Θετική στάση φαίνεται πως κρατούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουράκος, Κατερίνα Μάρκου (η οποία πρότεινε και τον Παρασκευά Αυγερινό ή τη Μαριέττα Γιαννάκου για ΠτΔ) και Χρήστος Αηδόνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μάρκος Μπόλαρης, θεωρεί πως το κείμενο είναι μια βάση συζήτησης. Αντίθετα, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Πάρις Μπουτσινάς, σύμφωνα με πληροφορίες, παρ’ ότι δεν διαφωνεί με την ουσία του κειμένου, το θεωρεί πολιτικά ισχνό, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται στην υποβολή έτερου κειμένου.

Το κείμενο όμως έχει διακομματική απήχηση. Θετικά διακείμενοι προς την προσπάθεια είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αλλά και άλλοι, οι οποίοι ακόμα διατηρούν επιφυλάξεις.

Τέλος, ως προς τους ΑΝΕΛ, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr περίπου πέντε βουλευτές, οι οποίοι προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να στηρίξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται να φανεί, αν κάποιος εν τέλει θα υπογράψει, σπάζοντας την αυστηρή κομματική γραμμή. Γενικώς, ο στόχος του κειμένου, το οποίο θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής μέχρι την Κυριακή, είναι η συσπείρωση τουλάχιστον 20 βουλευτών σε αυτό το πλαίσιο.

Επί της ουσίας, επιχειρείται να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες με δύο βασικά επιχειρήματα: αυτό της εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα, καθώς ακόμα και κατά την εκλογή ΠτΔ θα υπάρχουν εκκρεμότητες με την Τρόικα αλλά και αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αν παρέλθει η προθεσμία, τότε θα περάσουν πολλά χρόνια, πριν επιχειρηθεί ξανά αναθεώρηση άρθρων, φυσικά με την επίκληση της συνεννόησης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Αυτό που ζητούν οι υπογράφοντες βουλευτές είναι το εξής: να υπάρξει μια μίνιμουμ συναίνεση για την εκλογή του ΠτΔ, να προχωρήσει κανονικά η προαναθεωρητική συνταγματική διαδικασία και έτσι να φτάσουμε ως τον Ιούνιο. Τότε, είθισται ούτως ή άλλως, οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής να έρχονται στην Ολομέλεια, επομένως φτάνουμε αισίως μέχρι την αυγουστιάτικη διακοπή. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ανοιχτές, με τους περισσότερους από τους υπογράφοντες βουλευτές να βλέπουν εκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις πολλών από αυτούς στο koolnews.gr, προς το τέλος του έτους, εκτός να συντρέχουν αδήριτοι λόγοι για πιο νωρίς.

Στην πραγματικότητα, η επίκληση της συνταγματικής αναθεώρησης και από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ένα βασικό επιχείρημα για να πειστούν πολλοί αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές, με στόχο να ανασταλεί έτσι και η «επιχείρηση 121» που έχουν εκπονήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτή η επιχείρηση περιλαμβάνει και τον διεμβολισμό των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, κάτι που φαίνεται πως επιτυγχάνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν κάμπτεται και στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι ότι ο αριθμός 180 δεν έχει επιτευχθεί και αναμένεται καταρχάς να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς το «χτίσιμο» του τείχους των 121 βουλευτών, ενώ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν να βλέπουν πίσω από το κείμενο που κυκλοφορεί στη Βουλή κυβερνητικό δάκτυλο και συνεννόηση των βουλευτών που ξεκίνησαν την κίνηση με κυβερνητικά κέντρα.

The post Είκοσι βουλευτές ψάχνουν διέξοδο με εκλογή προέδρου, αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2015 appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα