Δραματική συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου με το πιστόλι της Τρόικας στον κρόταφο

Συμφωνία αλλά με υποχωρήσεις ή μη λύση, επίσπευση της προεδρικής εκλογής και παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού πέραν του ενός μήνα που υπολογίζει η κυβέρνηση; Σε αυτό τη δύσκολη πολιτική σπαζοκεφαλιά καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση, με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να συναντώνται εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής σε αναζήτηση στρατηγικής για τα επόμενα

βήματα της κυβέρνησης, με δεδομένες τις διαστάσεις θρίλερ που παίρνει πλέον η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται στο τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό αποτελεί μια ρεαλιστική αναγνώριση πως ο στόχος της 8ης Δεκεμβρίου έχει παρέλθει, αποτελεί όμως και μια έμπρακτη παραίνεση να έχουμε βρει λύση με τους δανειστές μας μέχρι τότε. Έτσι, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου Ελλάδα και Τρόικα θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει, ώστε να υπάρχει στη συνέχεια χρόνος ως τις 19 Δεκεμβρίου τα εθνικά κοινοβούλια, για τα οποία είναι απαραίτητο, να εγκρίνουν την προληπτική γραμμή πίστωσης

Τα δύο σενάρια: συμφωνία ή οδυνηρή παράταση

Στην πραγματικότητα, το χθεσινό EuroWorking Group έδωσε μια παράταση ζωής στη διαπραγμάτευση, η οποία μετά και το τελευταίο απαντητικό mail της Τρόικα καρκινοβατεί. Ενδεικτικό είναι πως η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει ακόμα τις απαντήσεις της επί των προτάσεων των τροϊκανών, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει ριζική διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο mail που απέστειλε η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, υπάρχει το καλό σενάριο για την Αθήνα, το οποίο θέλει την κυβέρνηση να καταφέρνει να βρει τη χρυσή τομή με την Τρόικα ως τις 14 του μήνα και παράλληλα να υποβάλλει αίτημα για υπαγωγή στην ενισχυμένη γραμμή προληπτικής πίστωσης. Έτσι, τα εθνικά κοινοβούλια, όπου χρειάζεται, θα έχουν αρκετό χρόνο για να κινήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση του νέου μηχανισμού.

Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με το νέο έτος, με μια μικρή τεχνική παράταση εβδομάδων, θα μπορούσε να βρεθεί η λύση και παράλληλα να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εντός Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, αυτό είναι και το ευκταίο σενάριο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, πλην όμως είναι το λιγότερο πιθανό να συμβεί

Και αυτό διότι υπάρχει το έτερο σενάριο, το οποίο δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, η Τρόικα και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν σκληρή και άκαμπτη στάση και να ζητούν επώδυνες αλλαγές εδώ και τώρα, ενώ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λειάνει και άλλο τις κόκκινες γραμμές της.

Εδώ υπεισέρχεται το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του koolnews.gr, ο πρωθυπουργός έχει αποδυθεί σε έναν πυρετό τηλεφωνημάτων με αποδέκτες των κλήσεών του πρόσωπα-κλειδιά για τη διαπραγμάτευση, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει μεταφέρει στους συνομιλητές του την ανάγκη να μην υπάρξει μπλοκάρισμα της συμφωνίας, πράγμα που θα δημιουργήσει αρνητικές πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό αλλά και σκηνικό θρίλερ ως προς την προεδρική εκλογή.

Αν όμως δεν εισακουστεί το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά και οι δανειστές μας εμμείνουν στη σκληρή στάση, τότε η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολο να κλείσει με συμφωνία. Έτσι, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη πολιτική άσκηση, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος από τρεις έως έξι μήνες, αντί των μερικών εβδομάδων τον Ιανουάριο που επιθυμούν οι κυβερνώντες, οι οποίοι πάντως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως εξάμηνη παράταση δεν είναι διαχειρίσιμη.

Φυσικά, σε αυτό το σενάριο απαραίτητη συνθήκη θα είναι η εκκίνηση της προεδρικής διαδικασίας στις αρχές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος είτε για να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο είτε για να λάβουν χώρα εκλογές και να συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμα θα εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, η πρώτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ θα μπορούσε να λάβει χώρα και τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του την Κυριακή να περιγράψει το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θα πρέπει να ερμηνεύονται τόσο οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ πυκνώνουν οι φωνές εντός του κοινοβουλίου τις τελευταίες ώρες που ζητούν μεν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να καθοριστεί όμως σαφώς και η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, βάζοντας στην εξίσωση και την ανάγκη ολοκλήρωσης της προδιαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθούν σήμερα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς πρέπει να χαράξουν την κυβερνητική στάση για μια σειρά από καυτά ζητήματα τις επόμενες μέρες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται φυσικά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και οι ασφυκτικές προθεσμίες αλλά και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να μιλούν την Κυριακή στη Βουλή.

Τέλος, στο μενού της συνάντησης θα βρεθεί και το ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας που θα συνέλθει στην Αθήνα σήμερα και αύριο με διευρυμένη σύνθεση και ατζέντα.

The post Δραματική συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου με το πιστόλι της Τρόικας στον κρόταφο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα