Ευκαιρία εν μέσω κρίσης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και πρέπει οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο να δείξουν τις ικανότητες που διαθέτουν.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι γυναίκες επιχειρηματίες στη δημόσια συζήτηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της 6ης παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας 2013. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκτός των άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

«Προσωπικά

πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα είναι μία και δεν έχει να κάνει με άνδρες και γυναίκες. Πρέπει να δούμε την θετική πλευρά της κρίσης, καθώς δημιουργούνται πολλές ευκαιρίες για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείριση. Πρέπει να αναθεωρηθούν πολιτικές και αντιλήψεις και να βοηθήσουμε όλοι στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης για να συμπληρώσει ο αντιδήμαρχος επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, Χασδάι Καπόν. «Αυτή η συνάντηση είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ολες οι γυναίκες θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα τους παρουσιαστεί».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από την υποδιευθύντρια του χρηματιστηρίου Αθηνών, Αγγελική Βογιατζή μια έρευνα που δείχνει πως: «το 60% των γυναικών που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών ή το λιανικό εμπόριο, παρά με την παραγωγή και την μεταποίηση. Μία στις δύο απέκτησαν εμπειρία πριν την απόφασή τους να δημιουργήσουν εταιρεία και βρίσκονται μέσα στην παραγωγική ηλικία, ενώ έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η επιχειρηματική ιδέα στις περισσότερες γυναίκες γεννήθηκε μέσα από την εμπειρία και την γνώση της δουλειάς. Οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει με μικρό ποσό εκκίνησης που είναι κάτω των 30.000 ευρώ, ενώ παρατηρούμε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ξεκίνησαν με ποσό πάνω από 100.000 ευρώ επειδή είχαν καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Ολες τις γυναίκες τις προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία και η ανυπαρξία του τραπεζικού δανεισμού, ενώ σε μια πετυχημένη επιχειρηματική ιδέα δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κατερίνα Σαρρή επισήμανε: «Η επιχειρηματικότητα είναι μία, όμως οι γυναίκες διαφέρουμε από τους άνδρες ως προς την φύση μας. Δεν ξεκινάμε την επιχειρηματικότητα για τους ίδιους λόγους με τους άνδρες. Βιώνουμε συχνά πυκνά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και της προκαταλήψεις της κοινωνίας. Το 1/3 των γυναικών συνδυάζουν πετυχημένα την επιχείρηση με την οικογένεια, ενώ το επιχειρηματικό ρίσκο στις γυναίκες είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ανδρών».

Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος των Μύλων Σόγιας ΑΕ, Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου που μετείχε στο πάνελ δήλωσε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα πως: «είναι ένα όμορφο ταξίδι. Δυστυχώς το κράτος δεν βοηθάει καμιά προσπάθεια. Ολες οι γυναίκες που είναι στο επιχειρείν πρέπει να έχουν θετική σκέψη και να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Να κατέχουν αυτοπεποίθηση και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τολμήσουν να δημιουργήσουν επιχείρηση».

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα