Δολοφονίες εν ψυχρώ: Φτιάξαμε μία Ελλάδα σκατά

Βλέπεις το φρικιαστικό βίντεο από την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη και ανατριχιάζεις. Εγώ τουλάχιστον αυτό έπαθα. Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου ή ταινία δράσης, αλλά για την Ελλάδα του 2013.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Όταν πριν από μήνες έγραφα πως η Ελλάδα πεθαίνει μέρα με την μέρα, δεν μπορούσα να φανταστώ με τίποτα πως θα έφτανε η μέρα –και μάλιστα τόσο γρήγορα-όπου

θα δω σκηνές σαν αυτές που μου περιέγραφε ο παππούς μου για τον Εμφύλιο. Εμβόλιμα ας παραθέσω μία από αυτές, στην οποία ήταν ο παππούς μου μαζί με έναν φίλο του και πολεμούσαν τους –Έλληνες- αντιπάλους του. Δεν θέλω και δεν χρειάζεται να πω σε ποια μεριά ήταν. Κάποια στιγμή σε αυτήν την μικρής έκτασης σύγκρουση περικυκλώθηκαν και παραλίγο να σκοτωθούν όλοι. Ορισμένοι από τους συντρόφους-συναγωνιστές του παππού μου κατάφεραν να ανοίξουν έναν «διάδρομο» ανάμεσα στους επιτιθέμενους προκειμένου να διαφύγουν. Δευτερόλεπτα πριν το κάνουν ο φίλος του παππού μου δέχεται μία σφαίρα στο μάγουλο η οποία του κόβει την γλώσσα, του διαλύει την κάτω γνάθο και τον κάνει να κοντεύει να πνιγεί στο αίμα του. Κάνει τότε νόημα στον παππού μου να τον βοηθήσει. Εάν το έκανε θα πέθαινε και αυτός. Δεν το έκανε. Προτίμησε την διαφυγή και την εκδίκηση. Ο φίλος του πέθανε, και τελικά ο παππούς μου όπως μου έλεγε δεν πήρε ποτέ την «εκδίκησή» του γιατί δεν επρόκειτο να φέρει τον φίλο του στην ζωή με αυτόν τον τρόπο…

Ανέφερα την παραπάνω ιστορία γιατί με στοίχειωνε από μικρό παιδάκι όταν σκεφτόμουν πώς είναι να ζεις σε μία κοινωνία με τόση βία. Και ειδικά όταν η βία ασκείται από Έλληνες σε Έλληνες. Τώρα ξέρω.

Εδώ και χρόνια ήμασταν μάρτυρες της βίας. Ήταν «χαριτωμένη» όμως για πολλούς…

Απεργοσπάστες ξυλοκοπούνταν γιατί η «γραμμή» επέβαλε απεργία διαρκείαςΦοιτητές ξυλοκοπούνταν μεταξύ τους για τις παρατάξειςΠρώτα οι Αλβανοί, στην συνέχεια οι άλλοι Βαλκάνιοι και σήμερα οι Ασιάτες βίωναν ρατσιστική βία και πολλές φορές πέθαιναν εξ αιτίας αυτήςΕκατοντάδες Έλληνες έχασαν την ζωή τους τα τελευταία χρόνια από αγνώστους που ήρθαν από την άλλη άκρη του πλανήτη, εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και στράφηκαν στο έγκλημα για να επιβιώσουνΑλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΜαρφίνΧαστούκια στην ΚανέλληΜανώλης ΚαντάρηςΠαύλος ΦύσσαςΓιώργος Φουντούλης και Μανώλης Καπελώνης

Τα περιστατικά είναι πραγματικά χιλιάδες. Κάθε φορά όμως μαζί με αυτούς που έφριτταν υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν: «Έλα μωρέ, μεμονωμένο περιστατικό είναι». Δεν ήταν. Όλα τα περιστατικά αυτά ήταν «τουβλάκια» τα οποία αφαιρούνταν από έναν πύργο Jenga…Ο πύργος αυτός είναι η κοινωνία μας. Έχει πέσει; Σαφώς και όχι. Όμως οι ρωγμές του κοινωνικού ιστού είναι τέτοιες, που ελάχιστα ακόμα τουβλάκια μπορεί να αντέξει να δει να αφαιρούνται.

Αμέσως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι, όλοι μας περιμέναμε πως ορισμένοι θα ζητούσαν εκδίκηση. Μέχρι να γίνουν συλλήψεις και να εξιχνιαστεί η διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, δεν μπορούμε να βγάλουμε πόρισμα μόνοι μας. Ωστόσο το γεγονός πως πηγές από την Αστυνομία έλεγαν εδώ και καιρό πως όποιος ζητήσει εκδίκηση δεν θα αρκεστεί σε ορισμένες βόμβες σε κάποιο άδειο γραφείο, αλλά θα θέλει να χυθεί αίμα, μας κάνει να υποψιαζόμαστε. Στις υποψίες αυτές προστίθεται και η φράση «φασίστες ήρθαμε» που είπε ο εκτελεστής σύμφωνα με το ρεπορτάζ λίγο πριν την δολοφονία.

Εκεί οδηγούμαστε; Σε έναν κύκλο αίματος όπου ο καθένας θα εκδικείται τον χαμό κάποιου δικού του και πάει λέγοντας; Δυστυχώς το πράγμα προς τα εκεί δείχνει να πηγαίνει, και η οποιαδήποτε ισχνή ανάπτυξη του 0,2% που μπορεί να δούμε στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να ανατρέπει την πορεία.

Συγγνώμη, αλλά φτιάξαμε μία Ελλάδα σκατά. Μία Ελλάδα που είναι αντάξια της Ιστορίας της. Όχι της ένδοξης. Αλλά της σκοτεινής. Αυτής των εμφύλιων συγκρούσεων που ξεκινούν από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι τον διχασμό, το 1945, και δυστυχώς το 2013.

ΥΓ. Όταν βλέπεις στα social media από ανθρώπους με βαρύνουσα σημασία στον δημόσιο λόγο να λένε πως δεν θα στενοχωρηθούν και τόσο για έναν νεκρό φασίστα, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι τον σταυρό σου γιατί αν έρθουν αυτά που πολλοί υποψιάζονται, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Εμφύλιος θα μοιάζουν παραμυθάκια…

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα