Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή

Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται για δεύτερη φορά σε 15 χρόνια η Αργεντινή. Στις μερικές βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στην Αργεντινή, το κόμμα της προέδρου Κίρτσνερ σημείωσε σαφή υποχώρηση, χωρίς πάντως να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, το ρεύμα του «κιρτσνερισμού» πλησιάζει προς το τέλος του. Δώδεκα χρόνια μετά το κραχ του 2001, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα

του χάους.

Το ναυάγιο της Αργεντινής χρονολογείται από το 1998, όταν συνδυάστηκε η κρίση πληρωμών των χωρών του Νότου με τα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ, ενώ η υπερτίμηση του πέσο απέτυχε αφού είχε ταυτόχρονα υποτιμηθεί το ρεάλ της Βραζιλίας. Στα τέλη του 2001, η χώρα και οι τράπεζες κατέρρευσαν. Η κρίση, που ως τότε ήταν χρηματοπιστωτική, έγινε οικονομική και κοινωνική: το 2002, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11%, η ανεργία έφτασε το 25%, το 60% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια και το χρέος έφτασε το 165% του ΑΕΠ. Παρά την ταχεία ανάπτυξη της χώρας μετά το 2004 και την μερική εξάλλειψη των ανισσοτήτων ωστόσο, η ασυνεπής δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ζεύγους Κίρσνερ οδήγησε τον πληθωρισμό ξανά στα ύψη και την χώρα ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα