Διάθεση αλλά και διστακτικότητα στην Κεντροαριστερά μετά την «Πρωτοβουλία των 58»

Με αργά βήματα προχωρούν οι διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά καθώς μπορεί μετά την κίνηση των 58 προσωπικοτήτων να υπήρξαν θετικά σχόλια, ωστόσο από διάφορες πλευρές υπάρχει διστακτικότητα.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του φάνηκε θετική στις εξελίξεις αυτές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καλωσορίζει την κίνηση ενώ μιλώντας στο Έθνος έκανε λόγο για «Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού

οπορτουνισμού». Παράλληλα τόνισε πως είναι ανοικτός σε διάλογο για αλλαγές που αφορούν ακόμη και στον προσωπικό του ρόλο, σε ένα ευρύ σχήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων. «Από τον Ιούλιο του 2012 έθεσα το ζήτημα της Κεντροαριστεράς. Μίλησα από τότε για μια ελληνική "Ελιά", για να δείξω ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες, φορείς και πρόσωπα, χωρίς κανέναν ψευτοηγεμονισμό», είπε.

Η Δημοκρατική Αριστερά πάντως δεν έδειξε τον ίδιο «ενθουσιασμό» παρά το γεγονός πως υπήρξαν ορισμένα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που τοποθετήθηκαν θετικά για κίνηση αυτή. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε αναφερόμενος στην κίνηση των 58 πως είναι απαραίτητη η αναζήτηση συγκλίσεων και πολιτικής διεξόδου από την κρίση και προτείνει τη συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου με κινήσεις και προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα τόνισε πως ο τρίτος πόλος αυτός δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής ούτε όμως και της Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό, θέτοντας και τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μιλώντας στο Έθνος , ο κ. Κουβέλης τονίζει πως δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, σημειώνει, απευθύνεται «σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική έννοια. Όσους υποστηρίζουν την ανάγκη να αντικατασταθούν καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και να γίνει μια νέα εκκίνηση με αναγεννητικό χαρακτήρα».

Η κίνηση των 58

Με το σύνθημα «ούτε δεξιά ούτε νεοκομμουνιστική αριστερά» 58 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από ένα κείμενο που στόχο έχει την ένωση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας ενόψει ευρωεκλογών.

Στην πρωτοβουλία μετέχουν καθηγητές (Βούλγαρης, Δοξιάδης, Ματσαγγάνης, Μουζέλης) καλλιτέχνες (Νίκος Πορτοκάλογλου, Σωτήρης Γκορίτσας) πρώην υπουργοί (Νίκος Χριστοδουλάκης, Σταύρος Μπένος, Χρήστος Ροζάκης) συγγραφείς (Σώτη Τριανταφύλλου, Χειμωνάς, Μάρκαρης). Αρκετοί προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά συνυπογράφουν και 4 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Οι έχοντες την πρωτοβουλία, απευθύνουν πρόσκληση-έκκληση «στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου». Στόχος είναι να συγκλίνουν στην «δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων». Ο φορέας μπορεί να συσταθεί τους προσεχείς μήνες μέσα από μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν αποκλείουν, τουναντίον ενθαρρύνουν τις κινήσεις, που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, «στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον» σημειώνοντας μάλιστα ότι «η κοινή αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκολύνει τη διαδικασία». Επιπλέον, «αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που είναι κοινές».

«Αυτό δεν είναι Διακήρυξη δημιουργίας νέου κόμματος. Είναι έκκληση και πρόσκληση. Απευθύνεται στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Προσκαλεί όλους να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς ηγεμονισμούς», τονίζουν οι 58 στην ανακοίνωση τους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords