Πονοκεφάλου συνέχεια για την Μέρκελ – Μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον η αναζήτηση εταίρου

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και οι πολιτικοί της συνομιλητές, οι σοσιαλδημοκράτες, συμφώνησαν να υπάρξει και τρίτος γύρος επαφών την Πέμπτη, για να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ανέφεραν κομματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η καγκελάριος Μέρκελ καλείται να βρει έναν κυβερνητικό εταίρο για την τρίτη

θητεία της στην καγκελαρία, μετά τη εύκολη πολιτική επικράτησή της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στους όρους της διαπραγμάτευσης το SPD θέτει ένα εθνικό κατώτατο μισθό, και υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους πλούσιους, κάτι που το CDU απορρίπτει . Το SPD ανέφερε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τον ελάχιστο μισθό. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το βαυαρικό αδελφό τους κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), αναδείχθηκαν ως η κυρίαρχη δύναμη από τις εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά με 311 από τις 631 έδρες στην Κάτω Βουλή, δεν έχουν την πλειοψηφία .

Πριν από τον τρίτο γύρο επαφών με τους σοσιαλδημοκράτες υπάρχει για τη Μέρκελ ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με τους Πράσινους την Τρίτη, αλλά είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί με το SPD, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο. Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι συνομιλίες να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ανησυχεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και το κυρίαρχο σχέδιο για την τραπεζική ένωση.

Φωτογραφία: SplashNews

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα