ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ασκός του Αιόλου για πλήρη κατακερματισμό της Ουκρανίας άνοιξε με την διενέργεια των δημοψηφισμάτων σε ανατολικές περιοχές της χώρας. Δημοψηφίσματα που έδειξαν την θέληση των κατοίκων για απόσχιση και άνοιξαν τον δρόμο για ενσωμάτωσή τους στην Ρωσία.

Η Μόσχα παρά το γεγονός πως είχε κρατήσει αποστάσεις και με τον τρόπο της είχε προσπαθήσει να αναβληθούν έρχεται τώρα με ανακοίνωσή της να τονίσει πως σέβεται τα αποτελέσματα για την αυτονόμηση των δύο αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

και καλεί να εφαρμοστούν ειρηνικά τα αποτελέσματα. «Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η «μεγάλη συμμετοχή στις ψηφοφορίες παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους». «Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων

Οι ψηφοφορίες που οργανώθηκαν χαρακτηρίσθηκαν «παράνομες» από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα, αφορούσαν την ανεξαρτητοποίηση των μονομερώς ανακηρυγμένων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος μάλιστα χαρακτήρισε την διαδικασία ως φάρσα με τους φιλορώσους διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων να πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης». Το ποσοστό στο Ντονέτσκ άγγιξε το 90%. Στο Λουγκάνσκ, το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της αυτοδιάθεσης της επαρχίας έφτασε το 98%, όπως μετέδωσε το Rianovosti επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την διαδικασία ως φάρσα με τους φιλορώσους διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων να πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης». Το ποσοστό στο Ντονέτσκ άγγιξε το 90%. Στο Λουγκάνσκ, το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της αυτοδιάθεσης της επαρχίας έφτασε το 98%, όπως μετέδωσε το Rianovosti επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα