Διαλύεται η τρικομματική με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ- Νέα συμφωνία Βενιζέλου-Σαμαρά

Τίτλοι τέλους έπεσαν για την τρικομματική κυβέρνηση μετά τη στάση του Φώτη Κουβέλη για το θέμα της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι διαφώνησε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν το κόμμα του θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αν θα αποσύρει τους υπουργούς του ή αν θα ψηφίζει κατά βούληση τα νομοσχέδια που θα φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ωστόσο η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου

δημιούργησε νέα δεδομένα καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφενός διευκρίνισε ότι το κόμμα του συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση -αφού βέβαια προκύψει μια νέα προγραμματική συμφωνία- αφετέρου δε, κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας στίγμα των τάσεων και του κλίματος που επικρατεί στη Δημοκρατική Αριστερά.

Οι οριστικές αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη θα ληφθούν το μεσημέρι της Παρασκευής όπου θα καταστεί σαφές αν ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του στα κρίσιμα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης. Μια τέτοια εξέλιξη ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό του πρωθυπουργού, ο οποίος σκόπευε να αλλάξει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις φαίνεται ότι συγκεντρώνει από 153 μέχρι 156 ψήφους αν συμπεριληφθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της τρικομματικής.

Νέα συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου

Από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του κ. Σαμαρά έγινε σαφές ότι πλέον η τρικομματική κυβέρνηση εξελίσσεται σε δικομματική με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να θέτουν επί τάπητος ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων αλλά και της συνολικής εικόνας και των μηνυμάτων που εκπέμπονται στην κοινωνία.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αρχηγών πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού και αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του κ. Κουβέλη για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, για να συζητηθούν τόσο η νέα προγραμματική συμφωνία όσο και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης καθώς όχι μόνο απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά γιατί εκτιμάται πως πλέον υπάρχουν βάσεις για μια καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα αφού τα δύο κόμματα θα συνεννοούνται έντιμα και καλύτερα.

Ωστόσο, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκλεισαν την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ αναμένοντας τις αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη. Χαρακτηριστική ήταν η ρήση του πρωθυπουργού ο οποίος είπε με νόημα πως «θέλω να προχωρήσουμε μαζί αλλά θα συνεχίσω όπως και να έχει».

Keywords
Τυχαία Θέματα