Δεν θα μπει μόνο φυλακή- Ο Άκης θα πληρώσει 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για ηθική βλάβη

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα

Έπεσε χθες η αυλαία της πολύκροτης δίκης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε αυστηρή ποινή στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 20 ετών. Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία που διήρκησε περίπου έξι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν περί τις 60 συνεδριάσεις, το δικαστήριο αποφάσισε

την καταδίκη των 17 από τους 19 κατηγορούμενους.

Οι αυστηρότερες ποινές επεβλήθησαν εκτός από τον κ.Τσοχατζόπουλο σε όλους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που φέρεται να οργάνωσαν και να συμμετείχαν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος πλην του κ. Ζήγρα στον οποίον αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ήταν το μόνο ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε τελικά από το δικαστήριο αντίθετα με τις προτάσεις των εισαγγελέων που είχαν προτείνει ελαφρυντικά για αρκετούς από τους καταδικασθέντες.

Εκτός από τον Ζήγρα, ποινές έξι ετών επιβλήθηκαν και σε όσους δεν αντιμετώπιζαν την επιβαρυντική κατηγορία της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος.

Ο άλλοτε γενικός διευθυντής εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης σε κάθειρξη 13 ετών. Σε 12ετη κάθειρξη καταδικάστηκαν ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, η κόρη και η σύζυγος του πρώην υπουργού.

Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει στον Νίκο Ζήγρα και στον Αστέριο Οικονομίδη άνευ όρων αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, δηλαδή την απελευθέρωσή τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στον Αστέριο Οικονομίδη επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης στο οικείο τμήμα Ασφαλείας δύο φορές τον μήνα.

Φυλακισμένοι παραμένουν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκη Σταμάτη και Ιωάννης Σμπώκος. Οι υπόλοιποι ελευθερώνονται άνευ όρων. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση των εισαγγελέων για την απελευθέρωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου επειδή είναι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας και έχει παιδί με ειδικές ανάγκες.

«Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση της δεσμευμένης ακίνητης και κινητής περιουσίας των καταδικασθέντων και την αποζημίωση του Δημοσίου για ηθική βλάβη με 1 εκατ. ευρώ από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ από τον Ιωάννη Σμπώκο και 100.000 ή 50.000 ευρώ από τους υπόλοιπους.

Ακόμη αποφάσισε την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όλων των καταδικασθέντων για πέντε χρόνια.

Η απόφαση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του συνηγόρους της Βίκης Σταμάτης, Αλέξη Κούγια, ο οποίος παρουσίασε έγγραφο από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας σύμφωνα με το οποίο η πελάτισσά του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Παράλληλα μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ανήλικο παιδί των Βίκη Σταμάτη και Άκη Τσοχατζόπουλου, το οποίο έχει στερηθεί και τους δύο γονείς του.

Νωρίτερα σε αποστροφή του λόγου του ο κ. Κούγιας είχε πει ότι «αν είχε γίνει γονική παροχή στο παιδί (του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και εκείνο θα ήταν κατηγορούμενο».

Την ύστατη στιγμή, κατά την ολοκλήρωση της δίκης, προέκυψε έντονη διαφωνίας της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη με τον συνήγορο της Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο όσον αφορά τα ακίνητα που θα δημεύονταν, καθώς ο συνήγορος υποστήριζε ότι κάποια από αυτά δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Όταν δεν μπορεί να καταληφθεί το προϊόν της νομιμοποίησης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει χρηματική ποινή ίση με το προϊόν της νομιμοποίησης ή να δημεύσει πάσα περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του υπόχρεου», απάντησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Ειλικρινά, εκπλήσσομαι με την σκληρότητά σας» και «πετάξτε τα παιδιά στον Καιάδα» ανταπάντησε μεταξύ άλλων ο συνήγορος.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 17 κατηγορούμενουςΓια υπό όρους αποφυλάκιση απαιτείται η έκτιση του 1/3 της ποινής. Έτσι για παράδειγμα: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος , ο οποίος επιβαρύνεται με 8 ακόμη χρόνια κάθειρξης και η ποινή με συμφηφισμό θα οριστεί στα 24 έτη, θα μείνει στην φυλακή τουλάχιστον 8 χρόνια.Άκης Τσοχατζόπουλος20Αστέριος Οικονομίδης12Ευφροσύνη Λαμπροπούλου13Νίκος Ζήγρας6Γιώργος Σαχπατζίδης13Αρετή Τσοχατζοπούλου12Βίκη Σταμάτη12Ιωάννης Σμπώκος16Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα10Νίκος Γεωργουλάκης10Παναγιώτης Σταμάτης6Ο Ιωάννης Σμπώκος 5,5 χρόνιαΟράτιος Μελάς10Κωνσταντίνος Αντωνιάδης10Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου6Φώτης Αρβανίτης6Νίκος Καρατζάς6Η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η Βίκυ Σταμάτη 4 με 5 έτη.Γιώργος Κωνσταντάτος10

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα