Στη Θράκη ο Εγκεμέν Μπαγίς- Θα συναντήσει τη μειονότητα και τους ψευτομουφτήδες

Στη Θράκη μεταβαίνει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσκεψη στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του και να μίλησε με θερμά λόγια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εντούτοις το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλασσαν αιχμηρές ανακοινώσεις αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Ο κ. Μπαγίς θα επισκεφτεί σήμερα το

πρωί την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων καθώς αποφασίστηκε αυτά να γίνουν όταν έρθει ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Αμέσως μετά ο Τούρκος υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφτεί το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Μπαγίς θα ταξιδέψει οδικώς για την Κομοτηνή και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Ξάνθη. Επισήμως η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα έχει επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα και τους ψευδομουφτήδες.

Την Τρίτη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών συγκρούστηκαν με φόντο τη μειονότητα, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται πως οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους όπως το να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες ή να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο και να αλλάξει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της.

Ωστόσο ο κ. Μπαγίς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και μιλώντας σε τουριστικό συνέδριο, είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αναφέρθηκε στα οφέλη στη διμερή συνεργασία από το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία.

Ο Μπαγίς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα