Δεν μειώνουν τον ειδικό φόρο στα καύσιμα γιατί φοβούνται την Τρόικα

Διστακτική μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εμφανίζεται η κυβέρνηση η οποία όπως λένε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, δεν βλέπει σύντομα μείωση του ΕΦΚ προκειμένου να μην ανοίξει νέο μέτωπο ενάντια στην Τρόικα.

Ο λόγος για την διστακτικότητα είναι οι μονομερείς ενέργειες που έγιναν στον ΦΠΑ στην εστίαση, τους πλειστηριασμούς αλλά και τον φόρο

ακινήτων.

Αντιμέτωπη με την πολιτική αιθαλομίχλη εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά την υπέρβαση δύο κρίσιμων κοινοβουλευτικών σκοπέλων, για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Χθες, 41 βουλευτές της Ν.Δ., το ένα τρίτο δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας επί της ουσίας την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ενα 24ωρο νωρίτερα, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε σχολιάσει πως «η λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης... θα είχε θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στην υγεία, ενώ θα αύξανε και τα δημόσια έσοδα», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι δεν πείσθηκαν γιατί θεώρησαν ότι η περυσινή χειμερινή περίοδος δεν υπήρξε αντιπροσωπευτική λόγω των πολύ ήπιων καιρικών συνθηκών, ενώ η τρόικα ίσως να μην ήταν έτοιμη να δεχθεί και τρίτη μείωση φορολογικών συντελεστών μέσα στο ίδιο έτος μετά τη μείωση του ΕΕΤΑ κατά 15% και του ΦΠΑ εστίασης».

Η χθεσινή ερώτηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο αποτέλεσε ακόμη ένα μαζικό διάβημα των γαλάζιων βουλευτών για το πετρέλαιο θέρμανσης, αντίστοιχο προηγούμενων ερωτήσεων για το ίδιο θέμα ή για τον φόρο ακινήτων. Ως προς τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας, της οποίας προΐσταται ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπογράφεται, κατά κύριο λόγο, από βουλευτές της περιφέρειας. Εκ των «41», μόλις τέσσερις εκλέγονται σε Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Στο κείμενο της ερώτησης αμφισβητείται ευθέως η επιχειρηματολογία του υπουργείου ενώ γίνεται επίκληση μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία από το 2009 τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013 ήταν 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης, συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ! Ως προς την κατανάλωση, η ίδια μελέτη σημειώνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ. το 2009 σε 868.415 χλτ. Το 2013.

Ωστόσο, η δημόσια τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα είχε και μια παράπλευρη συνέπεια στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου. Και τούτο διότι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Στουρνάρα εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού, εκτιμώντας ότι συνιστούν αιχμή για τον κ. Στουρνάρα.

Το στρώμα καπνού που κάλυψε και πάλι πόλεις της Ελλάδας, αλλά και η πραγματικότητα ότι πάρα πολλά νοικοκυριά έχουν μηδενίσει τις δαπάνες θέρμανσης μέσω πετρελαίου και καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις για να ζεσταθούν, πυροδότησε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας στην κυβέρνηση και δη στο οικονομικό επιτελείο, που μοιάζει δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το επίδομα θέρμανσης ή την ενεργοποίηση της διάταξης για παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά τις ημέρες υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στα αστικά κέντρα.

Φωτογραφία: InTimeNews

Keywords
Τυχαία Θέματα