Αδιόρθωτο το ΔΝΤ – Παραδέχθηκε λάθος προβλέψεις και για την Πορτογαλία

Λίγο επιπόλαιο φαίνεται πως αποδεικνύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά την Ελλάδα, ήρθε και η παραδοχή πως έγινε λάθος πρόβλεψη και για το πρόγραμμα της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα όπως παραδέχθηκε το ΔΝΤ, υπολογίστηκαν λάθος οι επιπτώσεις

που θα υπήρχαν στην πορτογαλική οικονομία από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, γεγονός που κατέστησε την ύφεση πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Αρχικά, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπολόγιζαν ότι το 2013 η πορτογαλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2013 και 2,5% το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ –του Οκτωβρίου– το 2013 θα κλείσει με ύφεση της πορτογαλικής οικονομίας κατά 1,8% και το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 0,8%. Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπερασπίστηκε την θέση του οργανισμού λέγοντας ότι και στην περίπτωση της Πορτογαλίας έγιναν «λογικές εκτιμήσεις» στην αρχή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και «αλλαγές-προσαρμογές, καθώς εξελισσόταν το πρόγραμμα». Ο κ. Ράις ανέφερε ότι στην πορεία επανακαθορίστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, δηλαδή απαιτήθηκε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, «προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των επιπτώσεων της λιτότητας στην ανάπτυξη και της ανάγκης για δημοσιονομική προσαρμογή». Πράγματι, πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε, για δεύτερη φορά, περισσότερο χρόνο στην πορτογαλική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παραδεχόμενη ότι η προσπάθεια της Λισσαβώνας γίνεται δυσκολότερη εξαιτίας της μεγαλύτερης από το προβλεπόμενο ύφεσης και ανεργίας.

Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να πετύχει η πορτογαλική κυβέρνηση είναι μάλλον φιλόδοξοι καθώς το επιτόκιο του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 6% τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο η Πορτογαλία θα «παλέψει» για τα εξής:

Έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ για το 2013 (από 4,5% προηγουμένως)Αλλαγή του στόχου για το 2014 από έλλειμμα 2,5% σε 4% του ΑΕΠ καιΓια το 2015 ο νέος στόχος είναι έλλειμμα 2,5% από 2% προηγουμένως

Παρά τη νέα μείωση των στόχων, το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, διότι ο υπουργός Εξωτερικών, Πάουλο Πόρτας, παραιτήθηκε όταν η τρόικα δεν αποδέχθηκε το αίτημά του για αλλαγή του στόχου το 2014 από έλλειμμα 4% του ΑΕΠ σε 4,5%.

Τελικά, η κυβέρνηση επιβίωσε και ο κ. Πόρτας έγινε υπεύθυνος για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τώρα η Κομισιόν προβλέπει ότι η ύφεση της πορτογαλικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 1,8% το 2013 από 2,3% που προέβλεπε στην αρχή της χρονιάς. Πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής στα μέσα του 2014 και να αποφύγει την υπογραφή νέου Μνημονίου, δηλαδή να καταφέρει να βγει στις αγορές.

Αναφερόμενοι πάντως στα καθ'ημάς αξιωματούχοι του ΔΝΤ προσθέτουν, όπως και στην ελληνική περίπτωση, ότι στην πορεία προσαρμόστηκε το πρόγραμμα και ότι, εν πάση περιπτώσει, η λιτότητα «είναι αναγκαία σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα