Δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη σε τίποτε κυβέρνηση και Τρόικα – Όλα ανοικτά

Νέο μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων ξεκινά η κυβέρνηση με την Τρόικα από τις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, καθώς χθες όλη η ημέρα αναλώθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικότερα στο θέμα της Eurobank χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι πλευρές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά.

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη

Στουρνάρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ετσι, αναβλήθηκαν για σήμερα όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις: Στις 11.30 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στις 2 μετά το μεσημέρι με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και στις 3 το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Τα ανοικτά θέματα εκτός των τραπεζών είναι η ενέργεια, τα εργασιακά, το δημόσιο η λίστα του ΟΟΣΑ και οι αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή όλα.

Επιπλέον ακόμη δεν έχει τεθεί προς συζήτηση το θέμα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013, δηλαδή ένα από τα βασικότερα ζητήματα που χωρίζουν την κυβέρνηση με τους δανειστές. «Θα το αφήσουμε τελευταίο» ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι για το 2015 υπάρχει διάσταση απόψεων για το δημοσιονομικό κενό, αλλά είπε ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, επισημαίνοντας ότι η ιστορία έχει δείξει πως «εμείς συνήθως έχουμε δίκιο».

Για την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, αν αυτή έρθει, είπε ότι θα πρέπει να επικυρωθεί τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα για να ανοίξει η κουβέντα για χρέος το Μάιο. Εξήγησε παράλληλα ότι για να ανοίξει η συζήτηση είναι προϋπόθεση να πιστοποιηθεί ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά και «γι΄ αυτό έχει σημασία και η παρούσα διαπραγμάτευση».

«Είμαστε στη φάση που πρέπει να δούμε σε τι μπορούν να υποχωρήσουν εκείνοι και σε τι θα υποχωρήσουμε εμείς» ανέφερε πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Παρασκευής κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα ενόψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης.

Οι τράπεζες

«Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες έχει κλειδώσει κατά 99,9%», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. «Το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Η Eurobank θα πάει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το συντομότερο δυνατόν αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο είναι απαραίτητο καθώς με τον υφιστάμενο νόμο απαιτούνται 20 ημέρες για την έναρξη της διαδικασίας. Εμείς θέλουμε να πάμε γρηγορότερα και με το νέο νόμο η σύγκλιση γενικής συνέλευσης μπορεί να γίνει εννέα ημέρες μετά τη ψήφιση του νόμου», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

«Θέλουμε ένα ποσοστό της Eurobank να παραμείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά το μεγαλύτερο μέρος να πάει στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η ίδια πηγή

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν είναι γνωστό τι ποσοστό θα παραμείνει στο δημόσιο καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει και ζήτημα γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Επιτροπής και η όποια απόφαση θα πρέπει να συμβαδίζει με τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Ο νέος εφαρμοστικός

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος αναφέρθηκε σε διαφορετικά σενάρια νομοθέτησης των νέων προαπαιτούμενων: είτε με ένα άρθρο, είτε με ένα νομοσχέδιο, είτε με διαφορετικά νομοσχέδια. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα αντιθέσεις και στο μίνι φορολογικό (φόρος υπεραξίας, πρόστιμα κ.λπ.) λέγοντας «ελπίζω ότι δεν θα νομοθετήσουμε μονομερώς και θα τα βρούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα