Μπιλ Γκρος: Ο «κόπανος» της Wall Street που κερδίζει $ 3,8 εκατομμύρια τη βδομάδα

Ο πρώην επαγγελματίας παίκτης του μπλακ τζακ στα καζίνο του Λας Βέγκας, απέχει πολύ από την εποχή που, το 1971 ίδρυσε την PIMCO. Ο παγκόσμιος κολοσσός των ομολόγων με ενεργητικό 2 τρις. δολαρίων κλείνει τα 70 του χρόνια και αναρωτιέται:

«Είμαι στ' αλήθεια τόσο κόπανος;». Αυτός τουλάχιστον είναι ο προβοκατόρικος τίτλος του εξωφύλλου στο τελευταίο τεύχους του περιοδικού Bloomberg Businessweek.

Τα…«μαύρα

σύννεφα» σκιάζουν εδώ και αρκετό καιρό το προφίλ του Γκρος που το 2010 είχε ανακηρυχθεί από την Morningstar ως ο κορυφαίος διαχειριστής της δεκαετίας στον κλάδο του σταθερού εισοδήματος.

Παράλληλα, για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, οι αμοιβές του που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή 3,85 εκατομμύρια την εβδομάδα έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην αμερικανική κοινή γνώμη που αναρωτιέται πότε μια αμοιβή ξεπερνά τα όρια της ηθικής.

Tο 2014 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Γκρος, καθώς τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η PIMCO κλονίστηκαν συθέμελα από την αιφνιδιαστική παραίτηση (τον Ιανουάριο) του Ελ-Εριάν, τον οποίο ο Γκρος είχε χρίσει διάδοχό του στην εταιρεία. Η παραίτηση που πυροδότησε σαρωτικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα της PIMCO επιχειρήθηκε στην αρχή να παρουσιαστεί ως «συναινετικό διαζύγιο».

Στη συνέχεια, όμως, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα: Η Wall Street έγραψε ότι ο Ελ-Εριάν «τα βρόντηξε» μην αντέχοντας άλλο τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Γκρος και την αυταρχική συμπεριφορά του κι ότι οι δυο πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες και φίλοι αντάλλαξαν βαριές κουβέντες: «Έχω να επιδείξω 41 χρόνια άριστων επενδυτικών επιλογών. Εσύ τι έχεις;», φέρεται να είπε ο Γκρος στον Ελ-Εριάν, που ανταπάντησε «Βαρέθηκα να καθαρίζω τα σ…..ά σου».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκρος υποστήριξε ότι ο Ελ-Εριάν προσπάθησε να τον υπονομεύσει και ότι αυτός βρισκόταν πίσω από το ρεπορτάζ-φωτιά της Wall Street που σκιαγράφησε ένα διόλου κολακευτικό πορτρέτο του «καπετάνιου» της PIMCO.

Η αρνητική δημοσιότητα σε συνδυασμό με το επενδυτικό περιβάλλον (δηλαδή την ευρύτερη στροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές διεθνώς) αμαύρωσαν έτι περαιτέρω την εικόνα της PIMCO που συνέχισε να πλήττεται από εκροές κεφαλαίων, καταγράφοντας απογοητευτικές επιδόσεις:

Σύμφωνα με την Morningstar, τον Μάρτιο το 94% των ανταγωνιστικών funds ξεπέρασε το Total Return Fund του Γκρος που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε απόδοση 1,28% έναντι 2,03% για τον δείκτη αναφοράς του κλάδου, τον Barclays U.S. Aggregate Index.

Πολλά αμερικανικά συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία που επί σειρά δεκαετιών εμπιστεύονταν «με κλειστά μάτια» την PIMCO για τη διαχείριση των διαθεσίμων τους άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και επενδυτικοί όμιλοι (ING US Investment Management, Columbia Management, Mercer Investment Management κ.ά.) που πλήρωναν αδρά την PIMCO για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εγκατέλειψαν το πλοίο.

Στο κλίμα αυτό, ο Γκρος βρέθηκε στο στόχαστρο και για τις παχυλές αποδοχές του που φέρονται να αγγίζουν τα 200 εκατ. δολάρια ετησίως, τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz (μητρικού ομίλου της PIMCO) εισέπραξε... μόνο 8,3 εκατ. δολάρια το 2013.

«Με αυτά τα χρήματα μπορείς να προσλάβεις 2.000 δασκάλους… 200 εκατ. δολάρια είναι ανάρμοστη αμοιβή», δήλωσε στους Los Angeles Times ο Γουίλιαμ Ποπτζόι, μέλος του Δ.Σ. της PIMCO τα τελευταία 23 χρόνια».

Τι θα έπρεπε λοιπόν να πληρώνεται ο Μπιλ Γκρος; «Τίποτε», απαντά υψηλόβαθμο στέλεχος ανταγωνιστικού επενδυτικού ομίλου. «Είναι ώρα να πάει στο σπίτι του».

Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να έχει καμία τέτοια πρόθεση. «Μπαταρίες 110% φορτισμένες. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω για άλλα 40 χρόνια!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter μετά την παραίτηση του Ελ-Εριάν.

Και παρότι επιχείρησε να στείλει μήνυμα «αποκέντρωσης» χρίζοντας έξι στελέχη της PIMCO ως αναπληρωτές επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και παρουσιάζοντάς τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα μέσω ολοσέλιδων καταχωρίσεων σε εφημερίδες ως «συγκέντρωση αστέρων», πίσω από τις φωτογραφίες και τα βιογραφικά των έξι, στο φόντο της σελίδας φιγουράρει ο Μπιλ Γκρος: Ο «βασιλιάς» πάνω από τους έξι νέους «πρίγκιπες»…

Keywords
Τυχαία Θέματα