«Μπαλάκι» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εκατοντάδες πρόσφυγες που έκαναν την μεγάλη έξοδο από την Ειδομένη

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου η απελπισία των προσφύγων της Ειδομένης ξεχείλισε και περίπου 700 άτομα πήραν τον δρόμο της... «εξόδου»:

Περπατώντας στα λασπωμένα βουνά επί χιλιόμετρα και περνώντας ακόμα και ορμητικούς χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους, μάνες με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι με την βοήθεια των νεότερων αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο του βαλτότοπου. Πλέον αναμένεται η απόφαση των Σκοπίων

για το τι ακριβώς θα κάνουν με τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η Αθήνα διαμηνύει πως «εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».

Πλέον αναμένεται η απόφαση των Σκοπίων για το τι ακριβώς θα κάνουν με τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η Αθήνα διαμηνύει πως «εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε». Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των προσφύγων να πάρουν τα πράγματά τους στην πλάτη και να φύγουν, χθες το μεσημέρι, έπαιξε και ένα λεπτομερέστατο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, γραμμένο στα αραβικά, με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στα Σκόπια από, υποτίθεται, αφύλαχτα περάσματα.

Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και αφού τους φόρτωσαν σε φορτηγά του στρατού τους οδήγησαν πίσω!

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι η ίδια "οργάνωσε" την παράνομη διέλευση των προσφύγων, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα το διαψεύδει και παραπέμπει το ζήτημα στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας «αν γίνει αίτηση επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης (ΣΚΑΙ), «αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποχρεούται να τους δεχθεί πίσω βάσει των διεθνών συνθηκών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι άφησε αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση και στο λογαριασμό του στο Twitter έκανε λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση. συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού».

Έρευνα για το φυλλάδιο

«Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε», είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη είπε.

Η ιστορία με το φυλλάδιο έγινε «τοπικά», μοιράστηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν και το συζητούσαν μέρες, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, τονίζοντας: «Δεν ξέρω αν η πρόθεση ήταν φιλική ή εχθρική, αλλά οδήγησε ανθρώπους να παιρνούν χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους».

Την ίδια ώρα σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχωρά η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αναφέρει ότι το φυλλάδιο το οποίο παρακίνησε εκατοντάδες πρόσφυγες να περάσουν ομαδικά από άλλα περάσματα τα σύνορα με τα Σκόπια, φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, Νόρμπερτ Μπλουμ.

Ελεύθεροι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ

Ελεύθεροι, εντωμεταξύ, αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν οι φωτορεπόρτερ κατέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο των 250 ευρώ που ζητούσαν οι αρχές των Σκοπίων για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Ανοίγει και θέμα Αλβανίας - Ιταλίας

Στο περίπλοκο, αλλά και εκρηκτικό αυτό παζλ έρχεται να προστεθεί όμως και η -μέχρι πρότινος αρωγός στο θέμα του προσφυγικού- Ιταλία. Μετά την απόφασή της να στείλει καραμπινιέρους στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνδράμουν στο "λουκέτο" και αυτής της διόδου, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας La Republica που ούτε λίγο ούτε πολύ "χρεώνει" στην ελληνική κυβέρνηση ότι προωθεί 2.000 πρόσφυγες σε περιοχές που είναι πολύ εύκολο να περάσουν στη συνέχεια στην Αλβανία ή και στην Ιταλία.

Το δημοσίευμα αυτό, όσο και τα τεκταινόμενα στην Ειδομένη ανάγκασαν την κυβέρνηση να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους".

The post «Μπαλάκι» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εκατοντάδες πρόσφυγες που έκαναν την μεγάλη έξοδο από την Ειδομένη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα