Αποφασισμένη η κυβέρνηση να μην κλείσουν οι Αμυντικές Βιομηχανίες παρά τις «φωνές» της Τρόικας

Ανένδοτη στην στάση της παραμένει η ελληνική πλευρά για το σχέδιο διάσπασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) σε δύο κομμάτια, σε ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό αλλά και τη διατήρηση του δεύτερου, ενάντια στην άποψη της της Τρόικας.

Χθες, Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη σχετικά με την πολιτική και την πορεία που θα χαράξει

η χώρα ώστε να διαπραγματευθούν και να επιτύχουν από την Τρόικα την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και φυσικά της ΕΛΒΟ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε πως αν και υπήρχαν πολλές πιθανότητες κατά την διάρκεια της σύσκεψης των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα και Φώφη Γεννηματά, να γίνει η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της Τρόικας για τα θέματα αυτά, δεν πραγματοποιήθηκε αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμες και έτσι ανεβλήθη για την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως και αν έχει και όποια στιγμή και αν γίνει, τα μέχρι στιγμής στοιχεία λένε πως η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην αρχική της άποψη και τη διάσπαση των ΕΑΣ και τη διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της επιχείρησης.

«Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», δήλωσε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας και συμπλήρωσε πως «θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν -παρότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα- καθώς αφενός το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ αφετέρου δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες». Από την δική τους πλευρά όμως οι δανειστές δίνουν προτεραιότητα σε δυο βασικά ζητήματα και όποια πρώτα θα απαντηθούν και στην συνέχεια θα παρθούν αποφάσεις:

Εάν οι παραγγελίες που έχει να εκτελέσει η εταιρεία είναι αρκετές για να διατηρηθούν σε λειτουργία όλες οι εργοστασιακές μονάδες των ΕΑΣ. Η τρόικα ζητεί να μάθει εάν υπάρχει πλάνο για κλείσιμο κάποιων εργοστασίων σε περίπτωση που δεν είναι επαρκές το έργο.Ποιο είναι το ύψος της εθελουσίας εξόδου που προτείνει η κυβέρνηση. Από την αρχή η Τρόικα θεωρούσε υψηλό το κόστος του προτεινόμενου προγράμματος. Το οικονομικό επιτελείο το περιόρισε, αλλά φαίνεται πως η Τρόικα έχει ακόμα αμφιβολίες για το τελικό κόστος.

Βέβαια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Τρόικα υποτιμά τις παραγγελίες της επιχείρησης. Μάλιστα ήδη υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ 15 έως 26 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν αλλά και σχέδια για συμφωνία με την αμερικανική επιχείρηση του κλάδου ΑΤΚ συνολικής αξίας 120 εκατ. δολαρίων.

Η ελληνική πλευρά , στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τις απόψεις της, στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία της στη συμφωνία με την ΑΤΚ λόγω του μεγέθους της, αλλά και σε συνεργασία με το Μαρόκο που υπεγράφη προσφάτως. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την εθελουσία έξοδο, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένους αριθμούς για το κόστος της και μετά τις παραινέσεις της τρόικας έχει μειωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Πέραν αυτών, παράγοντες του υπουργείου Άμυνας επισήμαιναν πως για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ έχει γίνει πρόταση να προχωρήσει επίσης η διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. Το σχέδιο συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο και δεν έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχέδιο για τα ΕΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Eurogroup του Ιουλίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα