Απόφαση κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ

Οριστικά άκυρη έκρινε το ΣτΕ την απόφαση της 19ης Αυγούστου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Το ΣτΕ εξέδωσε την Τετάρτη απόφαση βάσει της οποίας απορρίπτει το σκεπτικό του υπουργού ΥΠΕΝ για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα.

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της

Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Η αντίδραση του υπουργείου περιβάλλοντος

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

«Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση» σημειώνει.

Σχολιάζει δε ότι «σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. «Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση» υπογραμμίζει.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

Να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις Σκουριές, η οποία ακυρώνει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, ζητεί από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

«Σήμερα, το ΣτΕ ακυρώνει οριστικά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και της Κυβέρνησης να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων», σχολιάζει η Ν.Δ.

The post Απόφαση κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα