Άνοιξε εύκολα και γρήγορα μια νέα επιχείρηση- Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

12:25 4/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Για ριζοσπαστικές αλλαγές σε ότι αφορά το πλαίσιο των αδειοδοτήσεν για νέες επιχειρήσεις έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με έναν από τους πλέον εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα γνωστοποίησε πως με πόρους από το ΕΣΠΑ, εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο

Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος μια μελέτη 780 σελίδωνόπου αναλύονται τα προβλήματα τα οποί συνοψίζονται στα εξής:

Η γραφειοκρατία είναι ο κυριότερος λόγος αποτροπής ξένων επενδύσεων στη χώραΗ πολύπλοκη νομοθεσία. Υπάρχουν 47 νόμοι,11 Προεδ. Διατάγματα,19 Υπουρ. Αποφάσεις, 14 Βασιλικά, Υγειονομικά & Πολεοδομικά και 115 ρυθμίσειςΗ διαφθορά, η οποία προκύπτει και λόγω της υποχρεωτικής επαφής με πολλές αρμόδιες διοικητικές αρχέςΗ περιορισμένη χρήση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο δημόσιοΤο αποσπασματικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο αδειοδότησης

«Όλα τα παραπάνω προβλήματα, μεταφράζονται σε χρονικές καθυστερήσεις, σε σημαντικό διοικητικό κόστος ιδίως για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε πως π.χ.μία νέα βιομηχανία θα έπρεπε να λαμβάνει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (κατηγορίας Α2) σε 82 μέρες και σήμερα χρειάζονται 368 ημέρες.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο «κόστος ευκαιρίας» δηλαδή το πόσο μειώνεται το κέρδος που θα μπορούσε άμεσα να αποφέρει μία επένδυση, εξαιτίας του πλαισίου. ΈτσιΜ μια επένδυση τροφίμων 2,5 εκ.€, που θεωρητικώς θα έπρεπε να έχει κόστος ευκαιρίας 37.500,τελικά, λόγω καθυστερήσεωνεπιβαρύνεται με 63.500€.

«Αυτό το πράγμα με τη γραφειοκρατία, δεν πάει άλλο!Έχουμε τη βούληση να έρθουν τα πάνω-κάτω στις αδειοδοτήσεις» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε πως το Σχέδιο Μεταρρύθμισης αφορά το μέρος εκείνο των διαδικασιών, το οποίο συνδέεται πιο στενά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας ως χώρα και αφορά κάθε τύπο άδειας όπως:

Άδειες ΕγκατάστασηςΆδειες ΛειτουργίαςΊδρυση ΕπιχειρήσεωνΠεριβαλλοντικές ΆδειεςΕιδικές άδειες

Αναφέρεται επίσης σε: Βιομηχανικές&Εξορυκτικές Δραστηριότητες,Υδατοκαλλιέργειες,Λιμενικά,Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών,Επιχειρ. Πάρκα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει χαμηλό κόστος,ταχύτητα, ασφάλεια δικαίου,διαφάνεια και δημοσιονομικό όφελος» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Καινοτόμο σύστημα "δήλωσης συμμόρφωσης"των επιχειρήσεων,με αυτοσυμμόρφωση,πιστοποίηση τρίτου(outsourcing) και εργαλεία αγοράςΜετάθεση των ελέγχων από το στάδιο παροχής της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας. Δεν θα εξετάζονται πλέον χαρτιά πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία.Οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές οργάνωσης.Εγκαθιδρύεται ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Το σύστημα θα έχει την μορφή portal και με την ιχνηλάτηση της κάθε περίπτωσης θα μπορεί το υπουργείο να βλέπει που λειτουργεί σωστά το σύστημα και που όχι.

Στόχος είναι με το νέο σύστημα, η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες, να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα