Αναβρασμός στον Πειραιά: Με ντουντούκα το Λιμενικό καλεί τους πρόσφυγες να φύγουν

12:47 8/4/2016 - Πηγή: KoolNews


Αναβρασμός επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά καθώς το Λιμενικό ενημέρωσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πως πρέπει να αποχωρήσουν από τον πρόχειρο καταυλισμό.


Ο λιμενάρχης Πειραιά με ντουντούκα στα χέρια ενημερώνει τους πάνω από 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες ότι «το λιμάνι του Πειραιά

δεν είναι hotspot, είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας».

«Η προσωρινή διαμονή τελείωσε και θα πάνε σε πιο οργανωμένα hotspot που η πολιτεία έχει φτιάξει. Θα είναι εξοπλισμένα και κατάλληλα για τη φιλοξενία τους. Παράκληση σιγά σιγά να αρχίσουν να μαζεύουν τις σκηνές τους. Αναμένουμε σιγά σιγά την ανταπόκρισή τους» ήταν το μήνυμα του λιμενάρχη στον μεταφραστή που κρατούσε ντουντούκα στα χέρια, σύμφωνα με το protothema.gr.

Για τους Αφγανούς υπάρχουν λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, ενώ οι υπήκοοι Συρίας θα μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ήδη, ένα πούλμαν βρίσκεται έξω από την πύλη Ε2 με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν έχει επιβιβαστεί σε αυτό.

Με επεισόδια άρχισαν οι επαναπροωθήσεις

Μετά από πέντε ημέρες άρχισε νωρίς το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία.

Οι πρώτοι 45 μετανάστες (Πακιστανοί) έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Μυτιλήνη για το λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακόμα 100 μετανάστες από Κω και Σάμο θα μεταφερθούν στην Τουρκία.

Από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λέσβου αλληλέγγυοι και διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις. Τρεις από τους διαδηλωτές βούτηξαν στη θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου με τους μετανάστες.

Όπως και την Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, με κάθε μετανάστη να συνοδεύει, ένας αστυνομικός της Frontex.

Την ίδια ώρα οι ροές συνεχίζονται κανονικά στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού, 149 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην χώρα.

Στην Λέσβο αποβιβάστηκαν 43, στην Σάμο 12 και στην Χίο 94. Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι 52. 666, από τους οποίους οι 4.668 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και οι 11.269 στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα με το μικροσκόπιο αναζητούν οι αστυνομικοί μετανάστες για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Η αρχική λίστα που είχαν συντάξει, τελικώς ακυρώθηκε, αφού τα αιτήματα για άσυλο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Πλέον η αστυνομία στρέφει το ενδιαφέρον της κυρίως σε άτομα που είτε δεν επιθυμούν να υποβάλλουν άσυλο, είτε υπέβαλλαν αίτηση την οποία στη συνέχεια την ανακάλεσαν.

Καθώς το όλο σχέδιο εξαρτάται από την Τουρκία ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «Η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία να πάρει πίσω πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις». Το βασικό αίτημα της Άγκυρας είναι η άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας. Η απελευθέρωση της βίζας που από την συμφωνία προβλέπεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς δημιουργεί προβληματισμό σε μία σειρά ευρωπαικές χώρες ότι θα γεμίζουν με Κούρδους και Τούρκους μετανάστες. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνάνε από το Αιγαίο για να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα υποδέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Όσο η Άγκυρα συνεχίζει το παζάρι η ροή προς τα ελληνικά νησιά είναι περιορισμένη και κυμαίνεται από 200-500 άτομα την ημέρα. Από την έναρξη της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου εκτιμάται ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περί τους 4.000 πρόσφυγες φθάνοντας τον συνολικό αριθμό μέσα στην χώρα γύρω στους 52.500.

Μαχαίρια στη Σάμο

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μοιάζει πλέον σαν ένα καζάνι που βράζει.

Αυτή την φορά την σκυτάλη των επεισοδίων πήρε η Σάμος, στην οποία γύρω το μεσημέρι της Πέμπτης, περίπου 560 μετανάστες που βρίσκονται μέσα στο hot-spot, με την υποκίνηση διαφόρων ομάδων και ατόμων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.

Οι μόλις δύο αστυνομικοί που φυλούσαν την συγκεκριμένη εγκατάσταση, μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγουν τα πράγματα και με την σωματική τους ακεραιότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όμως οι μετανάστες επέμεναν να ανοίξουν οι πόρτες για να φύγουν, ενώ παράλληλα έδιωξαν και την εταιρία που φρόντιζε για την σίτισή τους, καθώς αρνήθηκαν το φαγητό.

Καθώς η κατάσταση δεν φαινόταν να ηρεμεί, άνδρες της αστυνομίας, του λιμενικού, της Frontex και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στην περιοχή προκειμένου κατ' αρχήν να προσπαθήσουν να τους μεταπείσουν.

Όμως καθώς περνούσε η ώρα τα αίματα άναβαν περισσότερο, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να αρχίσουν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα γυαλιά. Ενώ την ίδια ώρα προσπαθούσαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, όταν άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη πλευρά της περίφραξης.

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, αφού στο σημείο βρίσκονται και πολλά παιδιά, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να ανοίξουν την κεντρική πύλη. Η κατάσταση που επικράτησε από εκείνο το σημείο και μετά ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική, καθώς δημιουργήθηκαν σκηνές χάους με πάνω από 250 άτομα πρόσφυγες να ξεχυθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, φθάνοντας -με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων- και στην παραλιακή οδό.

Το... γιουρούσι των εξαγριωμένων μεταναστών όπως ήταν φυσικό αναστάτωσε τους κατοίκους της πόλης, σκορπώντας την αγωνία και τον τρόμο, καθώς όπως περιγράφουν πολλοί, οι διαθέσεις τους ήταν αρκετά άγριες.

Μετά από αρκετές προσπάθειες των δυνάμεων της τάξης, οι μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου, όπου έγιναν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας. Πάντως η πρόθεσή τους μέχρι αργά το απόγευμα ήταν να κατευθυνθούν προς το λιμάνι Μαλαγαρίου, έχοντας την ελπίδα ότι θα περάσει κάποιο πλοίο να τους παραλάβει.

Αναστάτωση στη Λέρο

Την ίδια ώρα ανάστατη είναι η κοινωνία της Λέρου εξαιτίας της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 250 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης στο νησί με το πλοίο «TeraJet» από το λιμάνι των Μεστών της Χίου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, είχε προαναγγείλει νωρίτερα δυναμικές κινητοποιήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση.

The post Αναβρασμός στον Πειραιά: Με ντουντούκα το Λιμενικό καλεί τους πρόσφυγες να φύγουν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα