Αμετακίνητοι οι Σκοπιανοί στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας-Το 62% των πολιτών θέλει τη «Μακεδονία»

Αμετακίνητη στην ονομασία «Μακεδονία» φαίνεται πως είναι η πλειονότητα των πολιτών στην γείτονα χώρα, όπως δείχνει δημοσκόπηση με τίτλο «Η διαμάχη για την ονομασία».

Η δημοσκόπηση αποτέλεσε βασικό θέμα σε συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη, η οποία παράλληλα αναφέρεται και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες.

Η πλειονότητα

των ερωτηθέντων που ανέρχονται σε ποσοστό 62,4%, είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος, ενώ ένα 70,3% απορρίπτει κάθε γεωγραφικό παράγοντα. Η ταυτότητα είναι ένα βασικό ζήτημα στη διαμάχη αυτή και το κύριο εμπόδιο είναι η απόρριψη της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ύπαρξη της «Μακεδονίας». Σημαντικό στοιχείο ωστόσο είναι η αντίληψη της δυσκολίας υιοθέτησης ενός τέτοιου ονόματος καθώς το 32,9% πιστεύει ότι η Αθήνα θα ζητήσει νέες παραχωρήσεις για να αναγνωρίσει την ταυτότητα και τη γλώσσα σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας εύχονται να λυθεί η διαφορά, η αισιοδοξία τους έχει μειωθεί. Το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν βέβαιοι ότι η διαμάχη θα παραμείνει εκκρεμής για καλό. Σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις, ένα 31,8% πιστεύει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ένα 30,6% καλούν στη συμμετοχή ενός τρίτου διαπραγματευτή -όπως ΗΠΑ (30,6%), ΕΕ (22%), Ηνωμένα Έθνη (16,1%) ή τη Γερμανία (8,1%).

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ποπόσκι και ο Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρούν ότι η μείωση της αισιοδοξίας των πολιτών είναι ένα αποτέλεσμα των μικρών προσδοκιών για λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα