Αυτός είναι ο 11λογος των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την κάλυψη 1 εκατ. ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Μια σειρά από μέτρα που θα βάλουν ζεστό χρήμα στο άδειο ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και θα προστατεύσουν ένα σωρό ασφαλισμένους του, προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το antenna.gr, η κατάσταση στα ταμεία είναι εκτός ελέγχου με τον Οργανισμό να αντιμετωπίζει τεράστια ελλείμματα, το ύψος των οποίων εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ την ίδια ώρα έχει λαμβάνειν από ληξιπρόθεσμες

οφειλές ποσό ύψους 7,4 δισ.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην Λιβαδειά, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, επεσήμανε ότι τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία του ΟΑΕΕ μπορούν να αλλάξουν ριζικά και να μπουν χρήματα στα ταμεία.

Μάλιστα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Καββαθάς παρουσίασε έναν 11λογο προτάσεων για μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγές στον ΟΑΕΕ, που θα τονωθούν τα έσοδα του Οργανισμού. και παράλληλα να πάρουν βαθιά ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χτυπηθεί από το εύρος και την διάρκεια της κρίσης.

Ο 11λογος των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ:

Εγγυημένη, επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής ΑσφάλισηςΑποποινικοποίηση των οφειλών προς ΟΑΕΕ (υπάρχουν επαρκή, ένδικα, αστικά μέτρα).Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης (πχ. ανταποδοτική απόδοση στον ΟΑΕΕ των εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος), καθώς λόγω αύξησης της ανεργίας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το κύριο βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Αποδέσμευση θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, αρκεί ο ασφαλισμένος να πληρώνει μια εισφορά ανά εξάμηνο.«Πάγωμα» των ως σήμερα ασφαλιστικών οφειλών και αποπληρωμή τους από το 2016 ή μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.Παροχή ευχέρειας σε κάθε ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον ως το τέλος του 2015, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές του (εκτίμηση για αύξηση των εισπράξεων κατά 540 εκ./χρόνο).Έναρξη από την Πρωτοχρονιά του 2016 αποπληρωμής οφειλών σε πολλές δόσεις, βάσει του πραγματικού εισοδήματος του οφειλέτη, χωρίς πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ σήμερα στα 40.000 ευρώ.Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την υποχρεωτική ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, με υψηλά χρέη.Εξορθολογισμός λειτουργίας του ΟΑΕΕ, ώστε να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των παροχών κι υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους του. Η Διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι βασικός της ρόλος δεν είναι αυτός του τιμωρού, αλλά της υποστήριξης του ασφαλισμένου.
Keywords
Τυχαία Θέματα