Αυτή είναι η ιστορία του Κώστα Βατσκαλή, του Κεφαλονίτη που έγινε υπερυπουργός της Αυστραλίας

Ίσως είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις παγκοσμίως για μετανάστη να κατορθώσει ουσιαστικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια να γίνει πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, χωρίς μάλιστα να έχει γεννηθεί ή έστω μεγαλώσει στη χώρα υποδοχής του.
Κι όμως ο γεννημένος στην Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στην Ηλιούπολη Κώστας Βατσκαλής τα κατάφερε. Κι επειδή τα κάνει όλα γρήγορα, ο 57χρονος σήμερα που διετέλεσε υπερυπουργός της Αυστραλίας αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική μετά από 13 χρόνια και σαρωτικά ποσοστά αποδοχής, λέγοντας πως δεν έχει να δώσει κάτι άλλο.

Για πρώτη

φορά εξελέγη βουλευτής στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βόρειας Επικράτειας πριν 13 χρόνια.
Έγινε υπερυπουργός έχοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Βόρειας Επικράτειας.
Και σήμερα, στην αντιπολίτευση πλέον, αποφάσισε να αποσυρθεί σε ηλικία 57 ετών. «Νομίζω πως ότι ήταν να προσφέρω στην πολιτική, το πρόσφερα» είπε ο ομογενής, που κέρδιζε την βουλευτική του έδρα με ποσοστό άνω του 64%.

Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957 από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Πυρσογιάννη των Ιωαννίνων. Ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και πήγε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς για να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της».

Ο Κώστας Βατσκαλής μεγάλωσε και σπούδασε όμως, στην Αθήνα, όπου έζησε ως το 1983. Τότε παντρεύτηκε μια Αυστραλή και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, για χάρη της, στην Αυστραλία. Πρώτος σταθμός ήταν το Περθ, όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο δημόσια υγεία. Το 1988 πέθανε η πρώτη του γυναίκα και ένα χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε, πάλι Αυστραλή, την Μάργκαρετ. Εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και λίγο αργότερα στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας. Εκεί ο ομογενής, ο οποίος από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την πολιτική, είχε διοριστεί διευθυντής στη διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας.

Το 1986 ήταν υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος στο Περθ και στο Ντάργουϊν, όπου εγκαταστάθηκε και φρόντισε να ιδρύσει Ελληνόφωνο τμήμα του Εργατικού κόμματος. «Παράλληλα ασχολήθηκα ενεργά με την ελληνική παροικία» λέει και συμπληρώνει: «Για χρόνια έκανα ραδιοφωνικές εκπομπές στην ελληνική».

Ο ίδιος εργάστηκε και ως δάσκαλος ελληνικών, ενώ αργότερα, ως υπουργός συνέβαλε για τη δημιουργία τμήματος ελληνικών στο Ντάργουϊν, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και πάντα εργάζεται για το καλό της ομογένειας.
Στην ερώτηση, αν περίμενε ποτέ πως από τις γειτονιές της Ηλιούπολης θα γινόταν βουλευτής και μάλιστα στην Αυστραλία, απαντά: «Όχι, βέβαια! Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μια εβδομάδα μετά την εκλογή μου ως βουλευτής έγινα υπουργός. Πού να το φανταστώ». Στην Αυστραλία είναι μόνος. Έχει κάποιους συγγενείς στη Μελβούρνη, αλλά οι γονείς του και η αδελφή του ζουν στην Ελλάδα.

Μια ιστορία με τον Ταγίπ Ερντογάν

Πριν από λίγα χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αυστραλιανής πολιτείας που τον υποδεχόταν επίσημα επί αυστραλιανού εδάφους!
Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, στο αεροδρόμιο του Ντάργουϊν, όπου στάθμευσε το αεροσκάφος του, τον υποδέχθηκε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ομογενή Κώστα Βατσκαλή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή του που ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος Αυστραλός υπουργός που τον υποδεχόταν επί αυστραλιανού εδάφους. "Και εδώ Έλληνας;" αναρωτήθηκε…

The post Αυτή είναι η ιστορία του Κώστα Βατσκαλή, του Κεφαλονίτη που έγινε υπερυπουργός της Αυστραλίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα