Τέλος οι διώξεις και το αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο

Αλλάζει μέσα στο Σεπτέμβριο με νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο νόμος προβλέπει ποινική δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Τα Νέα οι αλλαγές θα έρθουν μετά από συμφωνία με την Τρόικα. Θα είναι συνολικές και θα αναδιατάξουν το σύνολο των κυρώσεων –διοικητικών και ποινικών- που θα προβλέπονται για φοροδιαφυγή και διαφθορά, προκειμένου

να είναι σαφές τι ακριβώς θα ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Τα τελευταία τρία χρόνια από την Οικονομική Αστυνομία έγιναν συλλήψεις 5.500 ατόμων για συνολικές οφειλές 12,5 δισ. ευρώ αλλά τα τελικά αποτελέσματα θεωρούνται πενιχρά.

Η διάταξη που εφαρμόζεται σήμερα έχει θεσμοθετηθεί το Μάρτιο του 1990 από την Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, αλλά επί τουλάχιστον 20 χρόνια δεν είχε ενεργοποιηθεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με αυτήν θεωρητικά τουλάχιστον με ποινικές κυρώσεις και αυτόφωρη διαδικασία απειλούνται όσοι έχουνκαθυστερήσει να τακτοποιήσουν φορολογικές οφειλές τους για περισσότερους από δύο μήνες ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.

Οι αλλαγές πάντως δεν θα αφορούν στους συστηματικούς φοροφυγάδες. Αντιθέτως για αυτούς εξετάζονται ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Παράλληλα, δεν θα αλλάξουν οι διατάξεις που προβλέπουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακίνητων.

The post Τέλος οι διώξεις και το αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα