Άδωνις Γεωργιάδης: Επαναφέρει προσωρινά την υγειονομική διάταξη Λοβέρδου για τις οροθετικές

Την απόφαση του να εισάγει νέα υγειονομική διάταξη σε αντικατάσταση της παλαιάς ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι μέχρι τότε θα ισχύει η προϋπάρχουσα διάταξη Λοβέρδου.

Δήλωσε χαρακτηριστικά «στην διαδικασία επεξεργασίας θα κληθούν όλα τα κόμματα να προτείνουν πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί. Όμως υγειονομική διάταξη θα υπάρχει, διότι σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων. Όλων όμως των ανθρώπων. Και των ευπαθών ομάδων και του υπολοίπου πληθυσμού που θέλει αίσθημα ασφάλειας και όχι αίσθημα κενού»

Ειδική επιτροπή συγκροτήθηκε που σκοπό έχει να παραδώσει πόρισμα σε διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων στο οποίο θα προβλέπονται οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη νέα υγειονομική διάταξη.

Το ζήτημα επανέφερε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επαναφορά της «αντισυνταγματικής» όπως χαρακτήρισε, υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου μιας διάταξης που κατήγγειλε πως, «προσβάλλει το κράτος δικαίου, διασύρει διεθνώς τη χώρα και βλάπτει και τη δημόσια υγεία».

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας στις βολές της βουλευτού δήλωσε «εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Αν η υγειονομική διάταξη είναι αντισυνταγματική, και το πιστεύετε αυτό, θα πάτε σε ένα διοικητικό πρωτοδικείο και θα ζητήσετε να προσβληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όταν πει το δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματική, εμείς θα την αποσύρουμε αυτομάτως. Προς το παρόν το ότι είναι αντισυνταγματική είναι ο δικός σας ισχυρισμός».

Με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη «προσβάλλει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πρόσχημα της προστασίας της κοινότητας από λοιμώδη νοσήματα ποινικοποιεί την αρρώστια, τη φτώχεια και την εξάρτηση».

Ενώ την ανάκληση της υγειονομικής διάταξης ζήτησε από τις ελληνικές αρχές και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τονίζοντας ότι «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εξαναγκάζονται μέλη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων σε εξετάσεις για τον ιό HIV».

Ο υπουργός Υγείας πάντως επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει πλαίσιο. Απαντώντας στις καταγγελίες της βουλευτού ανέφερε ότι «οι διεθνείς φορείς δεν έχουν απολύτως καμία αρμοδιότητα να κρίνουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στη χώρα μας. Γιατί αν το πάμε στους διεθνείς φορείς, που θέλετε να υιοθετούμε τις απόψεις τους, θα σας έφερνα διακόσιους διεθνείς φορείς που μας λένε “εφαρμόστε το Μνημόνιο”, το οποίο εσείς δεν θέλετε να εφαρμόσουμε. Άρα θα σας πω το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΚΤ μας λέει να κάνουμε αντίθετα από όσα μας λέει να κάνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα λέμε ποιος διεθνής οργανισμός μας αρέσει και ποιος δεν μας αρέσει;»

Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι «την αυτή τη χώρα την κυβερνά η κυβέρνηση και η Βουλή και όχι ο Συνήγορος του Πολίτη» ενώ ζήτησε από όλα τα κόμματα να παραθέσουν τις προτάσεις τους για την διαμόρφωση της νέας υγειονομικής διάταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα