Xmas οδηγός για χωρισμένους γονείς

Ότι έγινε, έγινε. Συνέβη η βλακεία παλιότερα και τώρα είστε χωρισμένοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και τα παιδιά σας να περάσουν μαύρες γιορτές.

Από τον Βασίλη Μαλέσιο

Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τους γονείς δεν είναι εύκολο πράγμα, γιατί θέλουν οργάνωση και καλή ατμόσφαιρα για να περνούν καλά τα παιδιά. Πόσο μάλλον όταν οι γονείς είναι χωρισμένοι –μην πω ότι δεν μιλιούνται. Εκεί τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Και αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία το ξέρετε πολύ καλά.

Δώστε

όμως τόπο στην οργή και προσπαθήστε (προσποιηθείτε έστω) μια υγιή σχέση ανάμεσά σας για χάρη των παιδιών. Άλλωστε δεν είναι ωραίο να καταστρέφεις τα όνειρά τους. Για αυτό διάβασε αυτόν τον “οδηγό επιβίωσης”. Που ξέρει μπορεί να βοηθήσει…

Φροντίστε να έχετε την προσοχή σας στα παιδιά
Είμαι σίγουρος πως δε θα θέλατε τα παιδιά σας να θυμούνται ότι τα βάζατε ανάμεσα στους καυγάδες σας. Κανένα παιδί δε θέλει να αισθανθεί την πίεση για να διαλέξει έναν ανάμεσα σε δύο γονείς. Οπότε προσπαθήστε να επικοινωνείτε μεταξύ σας χωρίς φασαρίες.

Ταξινομήστε κάθε λεπτομέρεια εκ των προτέρων
Αν είστε τύπος της τελευταίας στιγμής… αλλάξτε! Σημειώστε κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις διακοπές. Ποιες μέρες και ποιος θα πάρει το παιδί, σε ποια τοποθεσία, τί ώρα θα πάει, πότε θα γυρίσουν κλπ κλπ. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Κρατήστε μερικές παραδόσεις
Όσο δύσκολο κι αν σας είναι να θυμάστε τα παλιά, προσπαθήστε για χάρη των παιδιών να κρατήσετε μερικές οικογενειακές παραδόσεις. Ξεχάστε ότι εκείνος ήταν που κατέβαζε τα στολίδια από το πατάρι και ότι εκείνη ήταν που έφτιαχνε τα σπιτικά γλυκά. Πάρτε στολίδια, βάλτε ποδιές και δείξτε στα παιδιά πως η σχέση μεταξύ σας παραμένει καλή.

Μην πιέζετε τον/την πρώην για επανένωση
Αν είστε αυτός/η που ευθύνεται για την διάλυση της οικογένειας όσες συγνώμες κι αν ζητήσετε, όσα λουλούδια κι αν στείλετε δεν αλλάζει κάτι. Δεν μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα απλά με ένα χτύπημα των χεριών. Για μερικούς ανθρώπους είναι δύσκολο να βρίσκονται ακόμα και στον ίδιο χώρο με τον άνθρωπο που τους πρόδωσε. Άρα μην πιέζετε για επανένωση.

Μην συνωμοτείτε για τον/την καινούργια σας αγαπημένο/η
Εντάξει. Θα αστειεύεστε ακόμα και αν σκεφτήκατε μόνο να φέρεται το ”τρίτο” πρόσωπο στο οικογενειακό τραπέζι.

Διαβάστε ακόμα:

* Διάλεξε τον… ρόλο σου

* Αυθόρμητες γιορτινές “ντόπες”…

* Τα διασημότερα Xmas δέντρα

Keywords
Τυχαία Θέματα