Wall Street Journal: Γιατί η Ελλάδα να μην αποπληρώσει τα χρέη της σε… 200 χρόνια;

Στο μικροσκόπιο κορυφαίων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία για ακόμα μια φορά επ’ αφορμής της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που υποδεικνύει ότι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν την πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο όσον αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερα επικριτικό για την χώρα μας δημοσίευμα φιλοξενεί παράλληλα το Bloomberg το οποίο κάνει λόγο για πιθανό ξέσπασμα νέας κρίσης στην Ελλάδα

μέσα στο 2014. Στο άρθρο του Λέονιντ Μπερσίντσκι γίνεται αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα με έμφαση στο σημείο που αναφέρεται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στην χώρα μας.

Ο αρθρογράφος τονίζει πως στη χώρα μας παραμένουν τα εγγενή προβλήματα όπως η αδυναμία συλλογής φόρων, η συνεχιζόμενη ύφεση και οι καθυστερήσεις στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Υπογραμμίζει ότι «περαιτέρω περικοπές φαντάζουν πολιτικά ανέφικτες, λόγω της δυσφορίας κατά των μέτρων λιτότητας» και εκτιμά πως «η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη». Καταλήγει στην άποψη πως «μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή το επόμενο έτος».

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal από την πλευρά του αναλύει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας επιχειρώντας να «σκιαγραφήσει» τις πολιτικές των Ευρωπαίων και γιατί επιμένουν στην ίδια συνταγή για την Ελλάδα.

Στο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα, με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα», το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας είναι το γεγονός ότι φέτος το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 175,5% του ΑΕΠ. Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, είναι «ασαφής» και «μη παραγωγική», αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί να «χαρίσουν» τα ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα ένα μέρος του χρέους, ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί στο 100% το χρέος προς το ίδιο το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση, συμπληρώνει το άρθρο, θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί βιώσιμο, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 και 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3,5%.

Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο ανταλλαγής ορισμένων διμερών δανείων κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα.

«Αν η Ελλάδα όμως, αρχίσει να προσβλέπει σε 50 χρόνια πληρωμών, γιατί όχι 100 χρόνια ή 200;», διερωτάται η Wall Street Journal.

«Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη της ρουτίνας των συνεχώς μεταφερόμενων δανείων και απλά η ανταλλαγή όλου του δανεισμού με ομόλογα zero-coupon με επιτόκιο 1% για 200 χρόνια. Αυτή θα ήταν μία παραδοχή της αποτυχίας των πακέτων διάσωσης», παρατηρούν οι συντάκτες της εφημερίδας, και καταλήγουν: «Η τραγωδία είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Χθες το βράδυ η εφημερίδα New York Times είχε δημοσιοποιήσει άρθρο με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή ενός ενδεχόμενου shutdown της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, στο οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά στο «ελληνικό παράδειγμα». Ως παράδειγμα προς αποφυγή βέβαια!

Ο συντάκτης τονίζει πως «εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί η ύφεση»!

Όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα η χώρα.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων θα είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα