Sttatfor: Το αδύνατο γίνεται δυνατό στην Ευρώπη – Ανεβαίνουν αριστερά και ακροδεξιά

Την έντονη ανησυχία του αμερικανικού παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη διερμηνεύει ανάλυση του διάσημου think tank των ΗΠΑ, Stratfor, το οποίο υπό τον τίτλο Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό» επιχειρεί να αναλύσει τις εξελίξεις μέσα στο 2015.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος για άνοδο των κομμάτων διαμαρτυρίας τόσο της αριστεράς όσο και της ακροδεξιάς, για καθίζηση των παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας και προβλέπονται εκλογικά αποτελέσματα που θα αλλάξουν

την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ειδικότερα, το Stratfor επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης διαβρώνει αργά αλλά σταθερά το πολιτικό σύστημα πολλών χωρών και γίνεται λόγος για ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών.

Αρχικά, σημειώνονται οι εξελίξεις στη Σουηδία με την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού και την προκήρυξη εκλογών το Μάρτιο όπου ο υπαρκτός φόβος είναι η νέα εκτόξευση των ακροδεξιών κομμάτων.

Παράλληλα, καταγράφεται η κατάσταση στην Ισπανία όπου δεν αποκλείεται κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να αποτραπεί η κυριαρχία του Podemos.

Για την Ελλάδα, το Stratfor προβλέπει ότι ενδέχεται να επιστρέψει στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το ερχόμενο έτος όταν η Βουλή θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο. Επισημαίνει δε ότι αν αποτύχει, τότε θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή των προτιμήσεων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα είναι πιο δύσκολο να κρατηθεί μακριά από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να αναδιαμορφώσει το χρέος της Ελλάδας, μία κίνηση η οποία πιθανώς αναστατώνει τις οικονομικές αγορές και προκαλεί αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, την ώρα που η Ευρώπη πίστευε πως είχε βρει τη σταθερότητά της.

Σημειώνεται δε ότι αν η Ελλάδα προκαλέσει οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και πάλι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάνε πίσω για να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που μέχρι στιγμής απέφευγαν.

Το Stratfor αναλύει το και φαινόμενο Podemos, που δημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις αγγίζει την κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά αμήχανη για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το οποίο κινείται σιγά-σιγά προς την Αριστερά ώστε να προσεγγίσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του Podemos. Το κόμμα πρέπει ακόμα να αποφασίσει να θέλει να ρισκάρει να χάσει ψηφοφόρους που θα κινηθούν προς τη Δεξιά αν πλησιάσει το Λαϊκό Κόμμα ή να χάσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους αν πλησιάσει το Podemos», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Για τη Μεγάλη Βρετανία, το Stratfor επικεντρώνεται στο ευρωσκεπτικιστικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα, πριν τις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.

Επισημαίνει ότι η άνοδος του UKIP του Νάιτζελ Φαράτζ, με την πολιτική του κατά της μετανάστευσης «απειλεί το σύστημα». Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, «μία συνεργασία ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα ή μία συμφωνία ανάμεσα στους Τόρις και το UKIP μοιάζουν απίθανα προς το παρόν. Αλλά και οι δύο πιθανότητες θα είναι κατανοητές αν κανένα κόμματα καταφέρει να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να έχει την αυτοδυναμία».

Και η ανάλυση καταλήγει σημειώνοντας ότι μία ανάλογη κατάσταση -όπως αυτή που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη- πριν έξι χρόνια θα φάνταζε αδύνατη, καθώς κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκτοξεύονταν και ότι οι εθνικιστικές και οι ευρωσκεπτικιστές θα μετατρέπονταν σε ισχυρούς παίκτες στην σκακιέρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

The post Sttatfor: Το αδύνατο γίνεται δυνατό στην Ευρώπη – Ανεβαίνουν αριστερά και ακροδεξιά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα