SOS: Ο καφές εξαφανίζεται!

Είναι δυνατόν να σταματήσει ο άνθρωπος να πίνει καφέ; Κι όμως ναι, αφού το φυτό του καφέ και ειδικότερα η αραβική ποικιλία κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα ο καφές θα υπάρχει μέχρι το 2080, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνακόλουθες εποχικές αλλαγές είναι πιθανό ότι θα καταστήσουν μέσα τις επόμενες δεκαετίες ακατάλληλες σχεδόν όλες (το 99,7%) τις περιοχές του πλανήτη όπου σήμερα αναπτύσσεται το -ιδιαίτερα ευάλωτο στις μεταβολές του κλίματος- φυτό. Μετά το πετρέλαιο,

ο καφές είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν και αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για πολλές χώρες οι οποίες τον παράγουν και τον εξάγουν.

Περίπου 70 είναι τα κράτη που εκμεταλλεύονται τα οικονομικά οφέλη του καφέ, κυρίως σε τροπικές περιοχές, ενώ οι ετήσιες εξαγωγές κοστολογούνται στα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα στην βιομηχανία αυτή απασχολούνται συνολικά 26 εκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στις ενδιαφερόμενες οικονομίες, η προοπτική εξαφάνισης του καφέ. Παράλληλα υπολογίζεται πως κάθε χρόνο καταναλώνονται 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ!

Οi καλλιεργητές εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να τον παράγουν μέσω τεχνητής μείωσης της θερμοκρασίας και άρδευσης, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για την άγρια ποικιλία του αραβικού καφέ (Coffea arabica).

Ο αραβικός καφές έχει πολύ μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, η οποία είναι πολύτιμη προκειμένου οι φυτείες καφέ να μην υποκύψουν σε ασθένειες και παράσιτα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει μελλοντικά να εντοπίσουν νέες τοποθεσίες για την καλλιέργεια καφέ, πολύ μακριά από τις γηγενείς περιοχές όπου αναπτύσσεται το φυτό, κυρίως στο Νότιο Σουδάν και στην Αιθιοπία (που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στην Αφρική).

Οι ερευνητές του διάσημου Βασιλικού Βοτανικού Κήπου Κιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», αναφέρουν πως «το χειρότερο σενάριο είναι ότι η άγρια ποικιλία Arabica θα εξαφανιστεί έως το 2080 και αυτό θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό για το πόσο ευάλωτο είναι το εν λόγω είδος». Όμως, όπως δήλωσαν οι βοτανολόγοι, ακόμα κι αν η κλιματική αλλαγή τελικά δεν εξαφανίσει τελείως τον άγριο αραβικό καφέ, είναι πολύ πιθανό ότι θα επιδράσει αρνητικά στις αποδόσεις των καλλιεργειών του, αλλά και στη γεύση του – πράγμα πολύ δυσάρεστο για τους πολυπληθείς φανατικούς φίλους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα