New Yorker: Η επόμενη μέρα στην Συρία – Ο Άσαντ ετοιμάζει κρατίδιο Αλεβιτών στη Δυτική Συρία

15:15 2/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Νέο δημοσίευμα του έγκριτου Αμερικανικού περιοδικού New Yorker αναφέρεται στην «επόμενη μέρα» της επέμβασης των ΗΠΑ στην Συρία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, αναφέρει το άρθρο, θέλει να φύγει ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασάντ αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα δημιουργηθεί σύντομα ένα κενό, όπως έγινε και στην Βαγδάτη το 2003. Ο διάσημος δημοσιογράφος του περιοδικού New Yorker, Dexter Filkins σχολιάζει την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό.

Όπως

επισημαίνει τίποτα δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί ο πόλεμος και μετά την πτώση του Άσαντ. Ο Άσαντ μάλιστα έχει κινητοποιήσει εξτρεμιστικές οργανώσεις και Λαϊκές Επιτροπές και μαζί με τον τακτικό στρατό περίπου 70.000 στρατιώτες που ετοιμάζονται για συνέχιση των μαχών εφόσον οι επαναστάτες καταλάβουν την Δαμασκό.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το τέλος του πολέμου, ο Άσαντ θα τεθεί επικεφαλής των Σύρων Αλεβιτών και θα κατευθυνθεί προς μια περιοχή στις ακτές της Μεσογείου που θα περιλαμβάνει τα σπουδαία λιμάνια της Λατάλειας και της Ταρσούς, όπου οι Αλεβίτες πλειοψηφούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Άσαντ καλλιεργεί ήδη το έδαφος. Το καθεστώς έκανε εθνοκάθαρση σε αρκετά χωριά όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, τα οποία βρίσκονται σε δρόμους προς τις ακτές και φαίνεται ότι συγκεντρώνει όπλα και εφόδια στην περιοχή», συμπληρώνει.

«Ίσως η πιο πειστική απόδειξη αυτού είναι το πείσμα με το οποίο αγωνίστηκε για να κρατήσει την πόλη Χομς, η οποία βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Δαμασκού και ακτής. Η Χομς θα δώσει στο ψευτοκρατίδιο των Αλεβιτών απρόσκοπτη επαφή με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Η Χομς είναι το κλειδί, λέει αμερικανός αξιωματούχος. Αν μπορέσουν να την κρατήσουν, τότε θα μπορέσουν να έχουν τον Αλεβιτικό θύλακο στις ακτές που θα συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και θα υποστηρίζεται από το Ιράν. Τα Ρωσικά σκάφη θα μπορούν να έρχονται πάντα στο λιμάνι», προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος προβλέπει επίσης ότι οι Σουνίτες από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την ακτή την οποία σήμερα κατέχουν οι Αλεβίτες, θα κάνουν εθνοκάθαρση ή σφαγή. «Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες θα πάνε στο Λίβανο και στην Ιορδανία, γεγονός που όμοιό του δεν αντιμετωπίσαμε στο Ιράκ» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα