New York Times: Οι Ρομά φοβούνται αντίποινα- Αυξάνονται τα κρούσματα ρατσισμού

Οι New York Times με άρθρο τους για την κατάσταση στην οποία ζουν και μεγαλώνουν οι οικογένειες των Ρομά, σχολιάζουν τα στερεότυπα τα οποία κυριαρχούν όσον αφορά τις απαγωγές παιδιών οι οποίες πολλές φορές «χρεόνονται» στους Αθίγγανους.

«Επί σειρά αιώνων στην Ευρώπη, τα παιδιά είχαν μεγαλώσει με ιστορίες που είχαν ένα ενοχλητικό μήνυμα: ''Περπάτα στα δάση και θα έχεις τον κίνδυνο να σε πάρουν οι τσιγγάνοι''. Τέτοια προειδοποίηση μοιάζει αναχρονισμός

από τον μεσαίωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο ωστόσο, τονίζεται ότι το στερεότυπο ότι οι Ρομά κλέβουν παιδιά έχει αναζωπυρωθεί μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας αλλά και των πρόσφατων περιστατικών στην Ιρλανδία με τα δύο ξανθιά παιδιά Ρομά τα οποία εξετάστηκαν ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν απαχθεί.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι Ρομά είναι αυτοί που ζουν με το φόβο ότι θα τους πάρουν τα παιδιά εξαιτίας της πολιτισμικής τους ταυτότητας και του χρώματος του δέρματός τους. «Οι πρόσφατες περιπτώσεις έχουν υποβοηθήσει μια -μερικές φορές βίαιη- αναταραχή σε βάρος τους. Σε μια εποχή περικοπών και υψηλής ανεργίας, πολιτικοί της Αριστεράς και της Δεξιάς, έχουν στιγματίσει τους Ρομά ως έμβλημα του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και αναρωτιούνται εάν θα μπορέσουν ποτέ να ενταχθούν στην κοινωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια η αμερικάνικη εφημερίδα σημειώνει ότι η αρνητική προδιάθεση προς τους Ρομά έχει αρχίσει και αυξάνεται παραθέτοντας ως παραδείγματα την απόπειρα απαγωγής ενός λευκού Ρομά ανηλίκου από Σέρβους εθνικιστές, αλλά και τα γεγονότα στην Ιταλία, όπου τα ακροδεξιά κόμματα ζητούν να ελεγχθούν και να καταγραφούν οι Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς για να εντοπιστούν πιθανές απαγωγές.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα και για την υπόθεση της μικρής Μαρίας, η New York Times αναφέρεται στον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Ρομά, Γιάννη Χαλιλόπουλο, ο οποίος επισημαίνει ότι «η κάλυψη από τα ελληνικά ΜΜΕ και το φυλετικό προφίλ που παρουσιάσθηκε, μας γύρισε 100 χρόνια πίσω. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν ''Κλέφτες Τσιγγάνοι''».

Το άρθρο κλείνοντας υποστηρίζει ότι οι Ρομά επαίτες έχουν αρχίσει να πέφτουν θύματα προπηλακισμού, ως δείγμα των αυξανόμενων κρουσμάτων ρατσισμού προς τη μειονότητα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα