Grand Prix του Μονακό 2013: Το 1-2 για Mercedes στις κατατακτήριες δοκιμές [βίντεο]

Για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα η ομάδα της Mercedes AMG GP θα εκκινήσει από την pole position. Στην πρώτη θέση είναι ο Ν.Rosberg και δίπλα του o L. Hamilton.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του Grand Prix στο Μονακό είναι μέχρι στιγμής ο Ν.Rosberg, ο οποίος όχι μόνο έκανε τον ταχύτερο χρόνο στις τρεις ελεύθερες δοκιμές στη διαδρομή στους δρόμους του πριγκιπάτου, αλλά κατέκτησε και την pole position.

Από τη δεύτερη θέση θα εκκινήσει ο συναθλητής του στη Mercedes AMG GP L. Hamilton ενώ το 3-4 έκανε η Red Bull Renault με τους S. Vettel και M. Webber αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκαν και λίγο πριν την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε βροχή η οποία επηρέασε την κατάσταση του οδοστρώματος αναγκάζοντας τους πιλότους να χρησιμοποιήσουν λάστιχα για ενδιάμεσες συνθήκες στο 20λεπτο.

Στο Q2, με την αγωνιστική γραμμή να στεγνώνει, οι οδηγοί ζήτησαν slick ελαστικά και οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς. Τέλος στο Q3 έπαιξε ρόλο η «κίνηση» στη διαδρομή και ποιός θα τολμούσε να βγει τελευταίος ώστε να έχει καθαρή (από συμετοχές) προσπάθεια.

Τα «ασημένια βέλη» βρέθηκαν σε πιο πλεονεκτική θέση και οι οδηγοί τους εκμεταλλεύτηκαν την ταχύτητά τους στη μία και μοναδική ευκαιρία για ένα γρήγορο γύρο.

«Οι συνθήκες άλλαζαν τόσο γρήγορα… Έπρεπε να είσαι με τα σωστά ελαστικά τη σωστή στιγμή. Όλα πήγαν βάσει πλάνου για μας και ο τελευταίος γύρος ήταν καλός. Είναι εξαιρετικό να ξεκινάς από την pole, ιδιαίτερα στο Monaco», δήλωσε ο Ν. Rosberg.

«Δεν περίμενα ότι θα βρίσκομαι εδώ. Δυσκολεύομαι όλο το Σαββατοκύριακο, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη μου φορά στο Μονακό. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε τις δύο πρώτες θέσεις του γκριντ», σχολίασε ο Lewis Hamilton.

« Οι Mercedes ήταν πολύ γρήγορες σε όλα τα sessions. Είχα αυτό το δέκατο που μας έλειπε, αλλά δεν κατάφερα να το κερδίσω στην τελευταία μου προσπάθεια και μόνο τον εαυτό μου μπορώ να κατηγορήσω γι’ αυτό», είπε ο S. Vettel.

Θυμίζουμε ότι η ομάδα της Red Bull Renault είναι κυρίαρχη στο Μονακό την τελευταία 3ετία με τον Μ. Webber να έχει δύο νίκες και τον S. Vettel μία.

Ο Kimi Raikkonen με την Lotus Renault θα ξεκινήσει από την πέμπτη θέση, με τον Fernando Alonso (Ferrari) να είναι έκτος με μόλις 2 χιλιοστά διαφορά από τον Φινλανδό.

«Προφανώς και δεν είναι η καλύτερη θέση αν θες να παλέψεις για νίκη. Τίποτα δεν είναι αδύνατον στη Formula 1 αλλά είναι πολύ απίθανο να παλέψουμε αύριο για την πρώτη θέση», τόνισε ο Ισπανός οδηγός της Ferrari.

Ο Sergio Perez με τη McLaren-Mercedes ήταν έβδομος, ενώ ο Adrian Sutil (Force India-Mercedes) πέτυχε τον όγδοο καλύτερο χρόνο. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν ο Jenson Button (McLaren- Mercedes) και ο Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari).

Aπό τη 13η θέση θα ξεκινήσει τον αγώνα ο Romain Grosjean που επέστρεψε στην πίστα λίγα λεπτά πριν το τέλος του Q1. Οι μηχανικοί της Lotus επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου και τελικά κατάφεραν να επισκευάσουν έγκαιρα τις ζημιές που είχε υποστεί η E21 στο τέλος του FP3.

Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Felipe Massa ο οποίος δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές καθώς οι μηχανικοί της Ferrari δεν πρόλαβαν να επισκευάσουν τις ζημιές. Έτσι ο Βραζιλιάνος θα εκκινήσει από το pitlane.

Η έξοδος του Felipe Massa στη 3η περίοδο ελεύθερων δοκιμών του Grand Pix στο Μονακό προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο μονοθέσιο της Ferrari.

Η πρώτη ανάλυση της ομάδας για το ατύχημα λέει ότι πρόκειται για οδηγικό λάθος καθώς ο F. Massa “μπλόκαρε” τους τροχούς του σε ένα ανώμαλοσημείο της πίστας και λόγω αυτού του μπλοκαρίσματος βρέθηκε στην μπαριέρα ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα